Корисні поради

Вкажіть умови зберігання заморожених молочних поросят

Як має здійснюватися зберігання продуктів харчування

Продукти харчування – товар, до якого завжди висуваються жорсткі вимоги, пов’язані з умовами зберігання. Така необхідність пов’язана з його властивостями швидкої втрати свіжості і придатності до вживання, навіть при найменшому відхиленні від температурних режимів, показників вологості та інших факторів. Зберігання харчових продуктів – перше, про що слід потурбуватися, плануючи відкриття торгової точки.

Необхідність правильного зберігання харчових продуктів

Вимоги до розміщення продовольства – необхідність, яка обумовлена особливостями їх складу. Вони вказані на упаковках виробника і все, що потрібно продавцеві – слідувати цим розпорядженням. Якщо товар виробляється безпосередньо в кулінарних цехах магазину або кафе, терміни придатності продукції обчислюються шляхом відповідності нормам для складових страви.

Правильне розміщення продуктів дозволяє продовжити їх свіжість і якість. В іншому випадку, вони прийдуть в непридатність, не встигнувши потрапити в кошик покупця.

Мікроорганізми, які активно розвиваються в сприятливих для них умовах, при недотриманні правил можуть призвести не тільки до їх псування і фінансових втрат для підприємства, але і викликати отруєння у споживача. При цьому якийсь час бактерії не впливають на зміну зовнішнього вигляду і смаку, але вже негативно впливають на організм людини, який вжив продукцію неправильного зберігання. Щоб уникнути неприємностей, слід серйозно поставитися до цього питання і не допускати невідповідність температурних режимів. Для кожного типу продукції існують свої приписи, які були виведені в норми і правила. Їх можна знайти у спеціальному документі, який регламентує роботу з продуктовими товарами, приміром – наказ Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України «Про затвердження Правил роздрібної торгівлі продовольчими товарами».

Норми і правила зберігання

Перш за все, кожен продукт повинен мати супровідні документи постачальника, в яких зазначено дату виготовлення та номер партії, терміни зберігання, а також – наявність висновків про безпеку їх вживання для здоров’я людини. Якість перевіряється ще на етапі постачання в торговельну точку відповідальними за це працівниками – комірниками, завідувачами або іншими уповноваженими особами. Важливо враховувати і спосіб транспортування виробу від місця виробництва до пунктів продажу, оскільки частину продукції можна перевозити тільки в умовах заморозки в спеціальних морозильних камерах обладнаних автомобілів.

Кількість холодильних камер має відповідати обсягам закупівель, щоб весь асортимент перебував у необхідних для нього умов.

Для торгових точок, в асортименті яких є харчові продукти, забороняється:

  • складське зберігання у невідповідних умовах, без піддонів, холодильників або іншого необхідного обладнання
  • розташовувати поблизу з каналізаційними і водопровідними трубами, опалювальним обладнанням
  • зберігати в проходах, рампах та інших непристосованих приміщеннях
  • спільно розміщувати напівфабрикати, сиру і готову продукцію
  • продавати продукти з вичерпаним терміном придатності

Для кожної з категорій товарів існує і більш конкретний набір вимог:

Приймаються на реалізацію і зберігаються у спеціальних шафах, контейнерах і стелажах. Для торгівлі кондитерськими виробами необхідно мати холодильне устаткування. Забороняється перевозити і зберігати хліб навалом, переміщати з лотків у ящики. Важливо дотримувати і температурні показники – не менше +6 градусів і вологості повітря – 75%. Термін реалізації залежить від типу хлібо-булочних виробів і може варіюватися від 16 годин на дрібні вироби з масою не більше 200 грам, до 36 годин для житнього хліба. Після закінчення відведеного часу продаж заборонено.

Зберігається на складах з температурою не вище +18 і вологістю 75%, а у випадку з тортами і тістечками – в шафах з охолодженням, де температура не перевищує +5 градусів. Вагові вироби (м’які цукерки, печиво, вафлі) зберігаються в тарі виробника. Забороняється продаж крихт і залишків кондитерських виробів.

Крупа, борошно, макарони перевіряються при отриманні шляхом вивчення маркування, супроводжуючих документів, по зовнішньому вигляду. У них повинні бути відсутні грудки, сліди бруду і вологи. Розміщення даної категорії проводиться при температурі не більше +20 градусів, і вологості, що не перевищує 70%
.

Приймається на реалізацію з документами, що засвідчують його придатність до вживання, наявністю спеціального маркування на тушах про проходження ветеринарного контролю. Не приймається м’ясо з неправильним розділенням, сумнівного вигляду або запаху. Температура зберігання для даного типу товару – не вище +8, а для деяких видів – не повинна перевищувати +6 градусів.

Перевезення проводиться тільки в спеціально обладнаних холодильниками машинах. При недотриманні таких правил, товар не допускається до приймання на реалізацію. Також, неприпустимо продавати без супровідних документів, з неприпустимими домішками або нетиповим кольором і запахом. Температура охолодження не повинна перевищувати +6 градусів. Терміни реалізації кожного артикулу повинна відповідати маркуванню.

Продаж товару здійснюється в живому, охолодженому або замороженому вигляді. Для живого виду обов’язково наявність акваріума з температурою води в ній 11-15 градусів. Заморожений продукт звільняють від льоду і поміщають на охолоджені прилавки.

Температурний режим зберігання безалкогольних напоїв – до +20 градусів і вологості не більше 75%. Не допускається прийом пляшок без маркування, з осадом не характерним для даного типа напою. Пиво зберігається в пляшках, бочках – нефільтроване (5-12 градусів), фільтроване пастеризоване – до +20.

Зберігання кулінарної продукції провадиться в холодильниках з середньотемпературним режимом. Кулінарія – тип товару, який має обмежені строки реалізації. Враховуючи, що вони обчислюються не в місяцях, а в годинах, стежити за ними необхідно особливо ретельно.

При плануванні закупівель товарного асортименту, слід попередньо вивчити вимоги до їх розміщення і заздалегідь підготувати необхідне обладнання та виділити під нього місце в приміщенні.

Обладнання для зберігання харчових продуктів

Асортимент обладнання для правильного зберігання товарного запасу сьогодні виробляється в широкому асортименті, що дозволяє торговим точкам підібрати марку і модель у відповідності з необхідними характеристиками і технічними параметрами.

Для зберігання харчових продуктів, як правило, необхідний наступний набір обладнання:

Розрізняються за температурним режимам, розміру і способу монтажу. Основне призначення – розміщення продукції на складах і розподільних центрах. Випускаються трьох типів:

  • об’ємом до 20 куб. м. – використовуються в невеликих торгових точках
  • 50-100 куб. м. – для торгових мереж
  • більше 100 куб. м. – використовуються в складських або виробничих цілях
  1. Холодильні шафи

Застосовуються для тимчасового розміщення продукції з коротким терміном придатності. За своїми особливостями бувають:

  • зі скляними або глухими дверцями
  • з відхильним розсувним механізмом
  • зі статичним або динамічним охолодженням

Мають компактні розміри, великий вибір видів з урахуванням необхідних характеристик, за що і заслужили популярність серед представників торгових точок.

Холодильне зберігання не завжди буває достатнім. Для заощадження на тривалий термін використовують шокову заморозку. Вона гарантує збереження всіх властивостей, запобігає висиханню і пересихання товару. Головною особливістю обладнання є відсутність при його застосуванні кристалів льоду.

Використовуються для продуктів, які попередньо пройшли процедуру глибокої заморозки. Підходять для напівфабрикатів, заморожених овочів і фруктів, риби, м’ясної продукції. Працюють тільки в режимі мінусової температури.

Вид обладнання, яке не відноситься до холодильного, але без нього важко уявити розміщення на складах або залах сипучих товарів, напоїв, упакованих виробів з тривалим терміном реалізації при кімнатній температурі, й ін Випускаються різних розмірів. Сучасні види легкі в збірці і багатофункціональні.

Для торгових точок існує широкий вибір оснащення для оптимальної організації простору без втрат в якості розміщення продукції. Все, що потрібно – точно знати свій асортимент і правильно прорахувати необхідне для його зберігання обладнання.

Як зберігати молоко в холодильнику і визначити його свіжість: корисні поради

Скільки зберігається молоко після відкриття і що робити із зіпсованим продуктом – дізнайтеся на УНІАН.

Найчастіше, купуючи молоко в магазині, ми звертаємо увагу тільки на термін придатності. Насправді, існують ще кілька показників, які потрібно враховувати, щоб молоко не псувалося.

УНІАН розповість, як
ий термін зберігання пастеризованого молока і як вибрати в магазині відповідний продукт.

Способи обробки молока

Вся молочна продукція такого типу, яку ви зустрічаєте на полицях супермаркетів, ділиться на три види:

  • Пастеризоване молоко – те, яке нагрівають один раз до 60 °С. Під час цього мікроорганізми гинуть, але залишаються їх спори, тому бактерії знову можуть розмножуватися при сприятливих умовах. Саме тому зберігати пастеризоване молоко можна при низьких температурах і недовго.
  • Ультрапастеризоване – виробник швидко нагріває молоко до 150 °C і тут же охолоджує. У цей момент бактерії, через які продукт може скиснути, гинуть, але смак і аромат молока зберігаються.
  • Стерилізоване – протягом довгого часу молоко нагрівають до 100 °C і вище. Простіше кажучи, це кип’ячене молоко, в якому вже немає корисних бактерій. З такого продукту не можна зробити сир, але термін зберігання продукту збільшується в рази.

Така класифікація допомагає людям ділити всі види молока на два типи: коротке і довге. Коротке – пастеризований продукт, який був нагрітий при невисоких температурах. Довге – ультрапастеризоване і стерилізоване, а також продукти, з нього зроблені.

Види упаковки для молока

Крім вищевказаних факторів, на термін придатності молока впливає і упаковка, в якій знаходиться молоко. Вона буває:

  • м’якою – поліетилен підвищеної міцності;
  • напівжорсткою (термопласт) – пластикові упаковки, як правило, стаканчики з фольгою замість кришки;
  • напівжорсткою з комбінованих матеріалів – картонні коробки з покриттям з декількох шарів.

Найчастіше, виробники вибирають дешеву упаковку, це відбивається і на вартості молока. Якщо ви бачите молоко в поліетиленовому або паперовому пакеті, то, швидше за все, це пастеризований продукт, термін зберігання якого становить 3-5 днів.

Термопласти можна зустріти в якості упаковки для йогуртів або сметани, причому, найважливіше – герметичність пакета. За умови, що виробник не економив на матеріалах, такий кисломолочний продукт буде зберігатися 5-7 днів.

Ультрапастеризоване і стерилізоване молоко вимагають хорошої герметичної і якісної упаковки, купувати таку продукцію в пакетах категорично не рекомендується.

Скільки зберігається магазинне молоко в холодильнику

Ви повинні пам’ятати, що термін зберігання пастеризованого молока завжди максимум 5 днів, а після відкриття – 48 годин. Ультрапастеризоване і стерилізоване може залишатися придатним для вживання протягом 10 днів. При цьому, якщо ви відкриваєте молоко, то ультрапастеризоване зберігається стільки, скільки вказав виробник, а стерилізоване 96 годин.

Коротка молочна продукція зберігається при температурі 2-4°С. Довга молочка може перебувати в дверцятах холодильника або на верхніх полицях, де температура вище. Стерилізоване молоко в тетрапаку, наприклад, переносить температуру до 25°С.

Як зрозуміти, що молоко зіпсовано

Іноді, навіть при дотриманні правил зберігання, молочна продукція здається зіпсованою. Визначити, так це чи ні, можна за зовнішніми ознаками:

  • жирне молоко (від 4,7%) – утворюється плівка, яка зникає при перемішуванні;
  • знежирене молоко – з’являється синюватий відтінок;
  • стерилізоване – кремовий відтінок.

Якщо молоко пропало, ви відчуєте кислинку і побачите згустки, а при кип’ятінні продукт згорнеться. Багато господинь не викидають кисле молоко, а перетворюють його в кисле молоко, додаючи в нагрітий продукт спеціальну закваску. Крім того, з зіпсованого молока завжди можна зробити млинці.

Вас також можуть зацікавити новини: