Як і скільки варити опеньки: секрети приготування
Опеньки дуже популярні в кулінарії – їх можна солити, гасити, смажити, маринувати, готувати на їх основі салати, соуси, запіканки та багато іншого. Але важливо знати, що гриби необхідно правильно почистити і відварити, а потім додавати в різні страви. Докладно розповідаємо, як і скільки потрібно варити опеньки, а також про всі тонкощі та нюанси приготування!
Основні правила підготовки опеньків
Опеньки тільки на вигляд ніжні і м’які, але насправді, якщо їх неправильно приготувати, можуть завдати шкоди організму. Щоб уникнути порушення роботи ШКТ та різного роду отруєнь, дуже уважно постався до всіх етапів підготовки опеньків до використання у своїх кулінарних шедеврах.
Для початку необхідно почистити гриби. У дрібних опеньків достатньо зрізати гострим ножем частину ніжок із забрудненнями, якщо вони є. Також обов’язково оглянь капелюшки та ніжки на предмет червоточин та пошкоджень. Їх теж акуратно видалили ножем.
У випадку з крупними опеньками, ніжки відділи від капелюшків, обріж пошкодження. Ніжки можна висушити і перемолоти, інших варіантів немає, оскільки вони жорсткі та тверді. У вигляді перемеленого порошку можеш сміливо додавати їх як натуральну грибну приправу для смаку та аромату страв.Зчищати спідничку з ніжок опеньків не обов’язково, на смак і якість це ніяк не впливає.
Мити опеньки небажано. Дрібні грибочки протріть сухою чистою серветкою, а великі почисть від пилу спеціально купленою для цього зубною щіткою. Якщо ж опеньки дуже брудні, то тоді замочіть їх на годину в підсоленій воді, потім вимийте і дай просохнути, розклавши на кухонних рушниках.
У процесі варіння варто переконатися, що всі опеньки, що потрапили в твою каструльку, придатні для споживання. Поклади у воду разом із грибами очищену цибулину та пару часточок часнику. Якщо вони набудуть бурого відтінку, викидай весь вміст каструлі без жалю, оскільки тобі потрапили отруйні несправжні опеньки.
Можна опустити у воду при варінні грибів виріб із натурального срібла, наприклад, чайну ложку. Якщо вона потемніє, то опеньки потрібно викинути. Якщо ж гриби пройшли всі випробування на якість і не викликають у тебе сумнівів, можна переходити до наступних етапів приготування.
Як маринувати опеньки – 3 простих рецепта розкішної закуски
Консервовані гриби – ласощі, які припадуть до смаку цілий рік.
У вересні з початком сезону грибів стають актуальними рецепти маринованих опеньків. Приготувати таку прекрасну закуску до снаги навіть тим, хто ніколи не займався консервацією. Маринувати можна як свіжі, так і заморожені гриби – результат неодмінно порадує. Раніше ми розповідали про те, як маринувати гриби шампіньйони.
Перед тим, як починати процес маринування, переберіть гриби. Викиньте всі зіпсовані і залишилися промийте під проточною водою. Чистити їх не треба.
Корисна порада : у каструлю для варіння грибів додавайте лимонну кислоту, тоді опеньки не потемніють.
Якщо плануєте залишити закуску на зиму, закочуйте гриби в банки, які після закачування потрібно зберігати в холодильнику або погребі. Про те, як стерилізувати банки, ми розповідали в іншій статті. Пам’ятайте, що якщо розсіл в грибах став каламутним, їсти їх вже не можна.
Мариновані опеньки без закачування з часником і гвоздикою
- опеньки – 3 кг;
- сіль – 1.5 ст.л;
- вода – 900 мл;
- чорний перець – 7 горошин;
- цукор – 1 ст.л;
- часник – 5 зубчиків;
- лавровий лист – 3 шт;
- гвоздика – 5-7 бутонів;
- оцет – 8 ст.л;
- рослинна олія – 1-2 ст.л
Варимо опеньки в окропі 5 хвилин. Зливаємо воду, заливаємо холодну, додаємо 0.5 ст.л солі і варимо ще 20-25 хвилин. Відкидаємо на друшляк.
Читайте також Як маринувати помідори на зиму-5 перевірених рецептів В іншій каструлі кип’ятимо 900 мл води, засипаємо сіль і спеції. Після того, як вода закипить, вливаємо оцет. У киплячий маринад висипаємо опеньки і варимо 5 хвилин.
Викладаємо гриби в банку разом з розсолом, заливаємо маслом і закриваємо кришкою. Через 3-5 днів закуску можна пробувати.
Мариновані опеньки – бабусин рецепт з кропом і листям смородини
- опеньки – 1400 гр;
- вода – 1.2 л;
- сіль – 1 ст.л;
- цукор – 1.5 ст.л;
- запашний перець – 5-7 горошин;
- лавровий лист – 1-2 шт;
- гвоздика – 3-4 бутона;
- оцет 9% – 50 мл;
- кропу;
- смородина – 2-3 листа.
Варимо опеньки так само, як описано в рецепті № 1. У той момент, коли опеньки почнуть осідати на дно, додаємо оцет, чекаємо, по
ки вода закипить, прибираємо з вогню.
Перекладаємо опеньки в банку. Маринад знову кип’ятимо, додаємо в нього листи смородини і кріп. Варимо 3-5 хвилин і заливаємо сумішшю гриби. Закриваємо і через місяць подаємо до столу.
Як маринувати опеньки швидко – рецепт з корицею
- опеньки – 3 кг;
- вода – 1 л;
- сіль – 4 ч.л;
- цукор – 2 ст.л;
- запашний перець – 6-7 горошин;
- гвоздика – 4-5 бутонів;
- мелена кориця – 0.5 ч.л;
- лавровий лист – 3 шт;
- оцтова есенція 70% – 3 ч.л;
- рослинна олія – 1-2 ч.л
Варимо опеньки так, як зазначено в рецепті № 1. Після варіння засипаємо їх в банки.
В іншій каструлі кип’ятимо літр води зі спеціями і сіллю, через пару хвилин додаємо оцет, зменшуємо вогонь і залишаємо проварюватися. Потім заливаємо гриби маринадом, заливаємо маслом і закриваємо кришкою.
Через 7-10 днів закуску можна пробувати.
Вас також може зацікавити:
Як замаринувати опеньки на зиму: детальний рецепт
Опеньки відомі своєю низькою калорійністю та високою поживною цінністю. Маринувати опеньки можна легко і швидко. Ці гриби збагатять як святковий стіл, так і сімейну вечерю.
Для того, щоб мариновані опеньки вийшли особливо вдалими, слід обрати невеличкі гриби однакового розміру.
Рецепт класичних маринованих опеньків
Час: 1 година
Порцій: 4
Зимовий смаколик / Фото Pixabay
Інгредієнти:
- вода – 900 грам;
- оцет – 100 грам;
- сіль – 4 чайні ложки;
- цукор – 2 столові ложки;
- перець духмяний – 4 – 6 горошин;
- перець чорний – 8 – 10 горошин;
- гвоздика – 3 – 4 суцвіття;
- лавровий листок – 2 штуки;
- зерна гірчиці – 1 столова ложка.
Приготування:
- Опеньки слід ретельно почистити та промити кілька разів під проточною водою.
- Залити гриби водою та довести до кипіння.
- Після того як вода закипить, її слід злити.
- Ще раз залити водою та дати трішки солі, кип’ятити на повільному вогні 45 хвилин. Після цього гриби процідити.
- Для приготування маринаду у воді потрібно розвести сіль, цукор і приправи, закип’ятити та наприкінці додати оцет.
- Маринад трішки нагріти та додати гриби, проварити 10 – 15 хвилин.
- Розлити по стерилізованих банках і закрити.
- Якщо ви не хочете чекати зими й посмакувати грибами зараз, їх можна закрити звичайними кришками та зберігати в холодильнику.
Для того, щоб опеньки вдалися особливо смачними, попередньо замочіть гриби в підсоленій воді. Якщо в опеньках залишилися личинки або комахи – вони спливуть.
Ваша страва буде безпечною, а термін зберігання – довгим.
Якщо в воду додати трохи лимонної кислоти, гриби збережуть своє природне забарвлення і апетитний вигляд.