Корисні поради

Скільки варити опеньки для маринування

Як і скільки варити опеньки: секрети приготування

Опеньки дуже популярні в кулінарії – їх можна солити, гасити, смажити, маринувати, готувати на їх основі салати, соуси, запіканки та багато іншого. Але важливо знати, що гриби необхідно правильно почистити і відварити, а потім додавати в різні страви. Докладно розповідаємо, як і скільки потрібно варити опеньки, а також про всі тонкощі та нюанси приготування!

Основні правила підготовки опеньків

Опеньки тільки на вигляд ніжні і м’які, але насправді, якщо їх неправильно приготувати, можуть завдати шкоди організму. Щоб уникнути порушення роботи ШКТ та різного роду отруєнь, дуже уважно постався до всіх етапів підготовки опеньків до використання у своїх кулінарних шедеврах.

Для початку необхідно почистити гриби. У дрібних опеньків достатньо зрізати гострим ножем частину ніжок із забрудненнями, якщо вони є. Також обов’язково оглянь капелюшки та ніжки на предмет червоточин та пошкоджень. Їх теж акуратно видалили ножем.

У випадку з крупними опеньками, ніжки відділи від капелюшків, обріж пошкодження. Ніжки можна висушити і перемолоти, інших варіантів немає, оскільки вони жорсткі та тверді. У вигляді перемеленого порошку можеш сміливо додавати їх як натуральну грибну приправу для смаку та аромату страв.Зчищати спідничку з ніжок опеньків не обов’язково, на смак і якість це ніяк не впливає.

Мити опеньки небажано. Дрібні грибочки протріть сухою чистою серветкою, а великі почисть від пилу спеціально купленою для цього зубною щіткою. Якщо ж опеньки дуже брудні, то тоді замочіть їх на годину в підсоленій воді, потім вимийте і дай просохнути, розклавши на кухонних рушниках.

У процесі варіння варто переконатися, що всі опеньки, що потрапили в твою каструльку, придатні для споживання. Поклади у воду разом із грибами очищену цибулину та пару часточок часнику. Якщо вони набудуть бурого відтінку, викидай весь вміст каструлі без жалю, оскільки тобі потрапили отруйні несправжні опеньки.

Можна опустити у воду при варінні грибів виріб із натурального срібла, наприклад, чайну ложку. Якщо вона потемніє, то опеньки потрібно викинути. Якщо ж гриби пройшли всі випробування на якість і не викликають у тебе сумнівів, можна переходити до наступних етапів приготування.

Як маринувати опеньки – 3 простих рецепта розкішної закуски

Консервовані гриби – ласощі, які припадуть до смаку цілий рік.

У вересні з початком сезону грибів стають актуальними рецепти маринованих опеньків. Приготувати таку прекрасну закуску до снаги навіть тим, хто ніколи не займався консервацією. Маринувати можна як свіжі, так і заморожені гриби – результат неодмінно порадує. Раніше ми розповідали про те, як маринувати гриби шампіньйони.

Перед тим, як починати процес маринування, переберіть гриби. Викиньте всі зіпсовані і залишилися промийте під проточною водою. Чистити їх не треба.

Корисна порада : у каструлю для варіння грибів додавайте лимонну кислоту, тоді опеньки не потемніють.

Якщо плануєте залишити закуску на зиму, закочуйте гриби в банки, які після закачування потрібно зберігати в холодильнику або погребі. Про те, як стерилізувати банки, ми розповідали в іншій статті. Пам’ятайте, що якщо розсіл в грибах став каламутним, їсти їх вже не можна.

Мариновані опеньки без закачування з часником і гвоздикою

  • опеньки – 3 кг;
  • сіль – 1.5 ст.л;
  • вода – 900 мл;
  • чорний перець – 7 горошин;
  • цукор – 1 ст.л;
  • часник – 5 зубчиків;
  • лавровий лист – 3 шт;
  • гвоздика – 5-7 бутонів;
  • оцет – 8 ст.л;
  • рослинна олія – 1-2 ст.л

Варимо опеньки в окропі 5 хвилин. Зливаємо воду, заливаємо холодну, додаємо 0.5 ст.л солі і варимо ще 20-25 хвилин. Відкидаємо на друшляк.

Читайте також Як маринувати помідори на зиму-5 перевірених рецептів В іншій каструлі кип’ятимо 900 мл води, засипаємо сіль і спеції. Після того, як вода закипить, вливаємо оцет. У киплячий маринад висипаємо опеньки і варимо 5 хвилин.

Викладаємо гриби в банку разом з розсолом, заливаємо маслом і закриваємо кришкою. Через 3-5 днів закуску можна пробувати.

Мариновані опеньки – бабусин рецепт з кропом і листям смородини

  • опеньки – 1400 гр;
  • вода – 1.2 л;
  • сіль – 1 ст.л;
  • цукор – 1.5 ст.л;
  • запашний перець – 5-7 горошин;
  • лавровий лист – 1-2 шт;
  • гвоздика – 3-4 бутона;
  • оцет 9% – 50 мл;
  • кропу;
  • смородина – 2-3 листа.

Варимо опеньки так само, як описано в рецепті № 1. У той момент, коли опеньки почнуть осідати на дно, додаємо оцет, чекаємо, по
ки вода закипить, прибираємо з вогню.

Перекладаємо опеньки в банку. Маринад знову кип’ятимо, додаємо в нього листи смородини і кріп. Варимо 3-5 хвилин і заливаємо сумішшю гриби. Закриваємо і через місяць подаємо до столу.

Як маринувати опеньки швидко – рецепт з корицею

  • опеньки – 3 кг;
  • вода – 1 л;
  • сіль – 4 ч.л;
  • цукор – 2 ст.л;
  • запашний перець – 6-7 горошин;
  • гвоздика – 4-5 бутонів;
  • мелена кориця – 0.5 ч.л;
  • лавровий лист – 3 шт;
  • оцтова есенція 70% – 3 ч.л;
  • рослинна олія – 1-2 ч.л

Варимо опеньки так, як зазначено в рецепті № 1. Після варіння засипаємо їх в банки.

В іншій каструлі кип’ятимо літр води зі спеціями і сіллю, через пару хвилин додаємо оцет, зменшуємо вогонь і залишаємо проварюватися. Потім заливаємо гриби маринадом, заливаємо маслом і закриваємо кришкою.

Через 7-10 днів закуску можна пробувати.

Вас також може зацікавити:

Як замаринувати опеньки на зиму: детальний рецепт

Опеньки відомі своєю низькою калорійністю та високою поживною цінністю. Маринувати опеньки можна легко і швидко. Ці гриби збагатять як святковий стіл, так і сімейну вечерю.

Для того, щоб мариновані опеньки вийшли особливо вдалими, слід обрати невеличкі гриби однакового розміру.

Рецепт класичних маринованих опеньків

Час: 1 година

Порцій: 4

Зимовий смаколик / Фото Pixabay

Інгредієнти:

  • вода – 900 грам;
  • оцет – 100 грам;
  • сіль – 4 чайні ложки;
  • цукор – 2 столові ложки;
  • перець духмяний – 4 – 6 горошин;
  • перець чорний – 8 – 10 горошин;
  • гвоздика – 3 – 4 суцвіття;
  • лавровий листок – 2 штуки;
  • зерна гірчиці – 1 столова ложка.

Приготування:

  1. Опеньки слід ретельно почистити та промити кілька разів під проточною водою.
  2. Залити гриби водою та довести до кипіння.
  3. Після того як вода закипить, її слід злити.
  4. Ще раз залити водою та дати трішки солі, кип’ятити на повільному вогні 45 хвилин. Після цього гриби процідити.
  5. Для приготування маринаду у воді потрібно розвести сіль, цукор і приправи, закип’ятити та наприкінці додати оцет.
  6. Маринад трішки нагріти та додати гриби, проварити 10 – 15 хвилин.
  7. Розлити по стерилізованих банках і закрити.
  8. Якщо ви не хочете чекати зими й посмакувати грибами зараз, їх можна закрити звичайними кришками та зберігати в холодильнику.

Для того, щоб опеньки вдалися особливо смачними, попередньо замочіть гриби в підсоленій воді. Якщо в опеньках залишилися личинки або комахи – вони спливуть.

Ваша страва буде безпечною, а термін зберігання – довгим.

Якщо в воду додати трохи лимонної кислоти, гриби збережуть своє природне забарвлення і апетитний вигляд.