Калорійність цукру
Судячи по складу і високої калорійності цукру, можна зробити висновок, що він, безумовно, завдає нам шкоди. Але чому тоді ми не виключаємо його з свого щоденного раціону? Можливо, цукор не такий страшний, як здається на перший погляд?
Насправді, цукор може бути корисний лише в малих дозах за умови дотримання правильного раціону харчування і рівня фізичних навантажень. Підвищена калорійність цукру допомагає заповнювати енергетичний баланс, тобто баланс швидких вуглеводів після виснажливих силових тренувань, для цього достатньо з’їдати до 140 грамів цукру на добу, але тільки разом з білками.
Відомо, що в організмі людини цукор (в результаті гідролізу 1 молекули сахарози) перетворюється в 1 молекулу глюкози і фруктози. Саме глюкоза відіграє роль головного джерела енергії і надає життєво необхідних сил для функціонування всіх органів в організмі. Про нестачу глюкози в організмі свідчить швидка стомлюваність, дратівливість, зниження працездатності і настрою. Тому вживання цукру слід ретельно контролювати.
Добова норма цукру для здорової людини не повинна перевищувати 130 грам, інакше проблеми з зайвою вагою, ожирінням і серцевою недостатністю неминучі. Для жінок добова доза цукру становить не більше 6 чайних ложок, загальна калорійність цукру яких складе близько 100 ккал. Для чоловіків трохи більше – 9 чайних ложок, калорійністю цукру в 150 ккал.
Основний шкода полягає не тільки в калорійності цукру, але і в тому, що він заміняє собою всі вітаміни і мінерали, отримані організмом. Цукор шкідливий для зубів, руйнує зубну емаль і провокує появу карієсу та інших захворювань порожнини рота. Особам з підвищеним вмістом цукру в крові він протипоказаний і є головною причиною такого небезпечного захворювання, як цукровий діабет.
Але життя без солодкого неможлива і нудне! Поступаючи в організм, цукор бере участь у виробленні серотоніну, так званого «гормону щастя», тому після вживання солодощів у нас поліпшується настрій, і ми відчуваємо себе набагато краще.
Тому споживайте цукор в міру, скорочуйте щоденні дози, якщо це можливо, пам’ятаєте про калорійність цукру, щоб не стати жертвою «солодкої отрути».
продукт | калорійність | білки | жири | вуглеводи |
цукор-пісок | 398 ккал | 0 м | 0 м | 99,7 р |
цукор-сирець | 362 ккал | 0 м | 0 м | 95,3 р |
цукор-рафінад | 400 ккал | 0 м | 0 м | 99,9 г |
цукрова пудра | 374 ккал | 0 м | 0 м | 99,8 р |
цукор ванільний | 56 ккал | 0 м | 0 м | 14,4 г |
цукор тростинний | 398 ккал | 0 м | 0 м | 99,4 р |
цукор кленовий | 354 ккал | 0,1 г | 0,2 г | 90,9 р |
Хто з вас не любить солодке? Напевно, мало знайдеться людей, здатних стверджувати, що вони зовсім не люблять солодощі, більшість же – ласуни! Любителі «солодке життя» не тільки серед дітей, але і дорослих. Одні воліють смачні тістечка, інші – цукерки, а треті – шоколад. Але, як відомо, все, що є солодким смаком, містить в собі цукор. Виходить, всі ми просто любимо калорії цукру і його солодкість, як би це дивно не звучало.
Що ж таке цукор? З точки зору хімічного складу, цукор – це цукроза, цінний для життєдіяльності організму 100%-й вуглевод. Його одержують із цукрового очерету, цукрового буряка, кукурудзи або ж пальми. Сам по собі цукор має біло-жовтий колір, дуже солодкий смак, дрібнокристалічної структури, досить легко розчинний у воді й інших рідинах.
Калорії цукру змушують замислитися про наслідки його споживання, хоч він і є невід’ємною частиною щоденного раціону кожної людини. Він міститься практично в будь готової їжі та напоях, не кажучи вже про те, що ми самі подслащаем собі чай, кава, додаємо в какао, посипаємо цукровим піском свіжі фрукти, а цукровою пудрою – свіжоспечені булочки. Цей список можна продовжувати нескінченно, звідси висновок – без цукру нам не обійтися. Звичайно ж, існує безліч цукрозамінників, подумаєте ви, але вони не завжди є натуральними і безпечними, втім, як і сам цукор.
Чому калорії цукру так шкідливі, скільки калорій в цукрі на 100 грам продукту і скільки калорій в ложці цукру, яку ми щодня кладемо собі в чай?
Скільки калорій в сахарі?
Всім відомо, що калорійність цукру досить висока. Існує трохи продуктів харчування, з якими він міг би зрівнятися за кількістю калорій цукру. Адже в 100 грамах цукрового піску мі
ститься близько 398 ккал. Якщо брати до уваги різновиди цукру, то вони між собою мають трохи відмінностей. Калорійність цукру рафінаду складає близько 400 ккал, при тому як калорійність цукру у вигляді цукрової пудри – 374 ккал. А скільки ж тоді калорій в ложці цукру? В одній ложці цукру калорії містяться в межах 32-100 ккал, для чайної і столовій ложки відповідно. Тому для того, щоб зрозуміти, скільки калорій в цукрі, треба просто знати його вагу.
Висока калорійність цукру пояснюється його харчовою цінністю. У 100 грамах цукру міститься цілих 99,8 грам вуглеводів у вигляді сахарози, але при цьому ні грама білків і жирів. Сам по собі цукор не містить майже ніяких корисних речовин, зокрема вітамінів. Він містить лише зовсім небагато мікро – і макроелементів, серед яких залізо, калій, натрій і кальцій. Також цукор має в своєму складі по 0,1 граму води і золи.
Калорійність котлет всіх способів приготування
Котлети є досить частим продуктом в раціоні харчування кожної людини. Але тим, хто стежить за своїм здоров’ям, фігурою, буде цікаво дізнатися, яку калорійність мають котлети різних видів, яку користь вони надають людському організму. Саме про це докладно сьогодні.
Калорійність і норма споживання
Калорійність котлет буде залежати від фаршу, способу приготування. Адже таку страву можна приготувати на пару, запекти, посмажити. А фарш може бути овочевих, рибних, м’ясних. Всі ці фактори будуть впливати на кількість калорій готового продукту.
Пропонуємо ознайомитися з докладною таблицею калорійності і БЖУ страви різних видів на 100 грам:
Назва | Калорійність, ккал | Білки, г | Жири, г | Вуглеводи, г |
Курячі | 203 | 18,05 | 10 | 11,7 |
Яловичі | 244,5 | 17,1 | 17,3 | 3,3 |
Свинячі | 337 | 14,3 | 27,8 | 7,7 |
З телятини | 252,5 | 16,7 | 18,4 | 4,1 |
З кролика | 217,7 | 17,4 | 15,8 | 2,8 |
З баранини | 263,8 | 14,3 | 18,2 | 10,6 |
Печінкові | 165,2 | 17,1 | 7,8 | 9,6 |
Ліверні | 141,1 | 14,1 | 6,1 | 5,3 |
Пісні | 123,3 | 18,7 | 2,6 | 6,2 |
По-киевски | 331,5 | 19,8 | 22,1 | 13,9 |
Рибний фарш | 86,6 | 15,8 | 0,8 | 4,4 |
Кальмари | 162,5 | 21 | 6,2 | 3,5 |
Морквяні | 132,9 | 3,9 | 5,6 | 15,7 |
Капустяні | 109 | 3,6 | 4,6 | 13,5 |
Картопляні | 130 | 3 | 4 | 20 |
Цибульні | 130 | 3,9 | 4,7 | 17,8 |
З кабачків | 115 | 5,7 | 3,6 | 15,3 |
На кількість калорій буде впливати спосіб приготування.
- Наприклад, калорійність курячої котлети смаженої 234,6 ккал, на пару – 131,1, запеченої – 135,4.
- Калорійність 100 грам рибної котлети смаженої становить 131,8 ккал, на пару – 52,3, запеченої – 104,2.
- Калорійність домашньої, свинячий котлети смаженої – 293 ккал, на пару – 171,7, запеченої – 197,1.
- Калорійність яловичої котлети смаженої – 266 ккал, на пару – 190,5, запеченої – 208,8.
- Таким же чином буде змінюватися калорійність капустяних, морквяних, кабачкового котлет. Якщо вам хочеться отримати продукт з низьким вмістом калорій, який зберігає максимальну кількість корисних речовин, віддайте перевагу паровим або запеченим.
Як використовують в дієтології і для схуднення
Котлети є універсальним стравою для всіх із-за того, що фарш можна навіть самому вигадати, а можна приготувати різними способами.
Наприклад, під час реабілітації після важких захворювань або операцій дієтологи радять їсти парові курячі та овочеві котлети, тому що вони максимально зберігають свої корисні властивості, позитивно впливають на роботу шлунку.
Для схуднення таку страву теж рекомендовано, але тільки не обсмажене. Адже, як ви вже знаєте з інформації вище, після смаження кількість калорій зростає в рази, крім того, їх користь після обжарювання зводиться до мінімуму.
Для приготування паровим способом краще використовувати фаршу асорті, так готовий продукт буде смачніше. Можна поєднувати м’ясо з овочами, тоді навіть без гарніру можна їсти отриману їжу.
Рецепти
Курячі
Заливаємо половину висівок всім кефіром і залишаємо на 20 хвилин набухати.
Філе курки і цибулину відправляємо в м’ясорубку. До фаршу додаємо висівки, замочені кефіром, добре перемішуємо, солимо за смаком.
Змочуємо руки водою, з фаршу робимо бажану форму кульок, обвалюємо їх у сухих висівках. Заготовки викладаємо на деко, застелений пергаментним папером. Випікаємо при температурі 180 градусів 20-25 хвилин.
Яловичина з індичкою
Яйця | 2 шт. |
Вівсяні пластівці | 150 г |
М’якоть яловичини | 800 г |
філе індички | 700 г |
цибуля | 1 шт. |
часник | 2 зубчики |
З усього м’яса, цибулі і часнику готуємо фарш, добре перемішуємо.
Додаємо 2 яйця, всю порцію вівсяних пластівців (краще дрібних, щоб котлети вийшли смачними і пишними). Саме вівсянка стане кращим замінником хліба і картоплі, які багато господині часто додають до фаршу. Сіль і перець додаємо за смаком. Отриману масу знову пропускаємо через м’ясорубку або збиваємо блендером, відбиваємо масу, залишаємо на 10 хвилин. Потім робимо бажану форму, обсмажуємо на оливковій олії з двох сторін зовсім трохи, потім викладаємо у форму і відправляємо в духовку, розігріту до 180 градусів, на 10-15 хвилин.
- Кількість калорій: 154,5 ккал.
- Білки: 17,3 грам.
- Жири: 6,9 грам.
- Вуглеводи: 6,2 грам.
Овочеві
Рис | 30 г |
Білокачанна капуста | 300 г |
Морква | 1-2 шт. |
Цибуля | 1-2 шт. |
Картопля | 2 шт. |
Борошно | 70 г |
Яйце | 1 шт. |
Олія рослинна | 3 ст. л. |
Сіль | 4 р |
Петрушка | 1 пучок |
Овочі відварюємо до напівготовності, охолоджуємо. Відварюємо рис.
Очищаємо цибулю, пропускаємо її через м’ясорубку разом з овочами. Одержану рідину зливаємо. Додаємо сіль, відварений рис, масло, яйце, борошно, все перемішуємо. Суміш вийде в’язкою, залишаємо на 5 хвилин.
Потім на сковороді розігріваємо олію, викладаємо фарш ложкою, обсмажуємо до золотистого кольору. При подачі прикрашаємо зеленню.
Харчова цінність та хімічний склад
Харчова цінність котлет буде різною із-за складу. Розглянемо, з чого складаються натуральні, домашні з фаршу з баранини.
Вони мають 482 калорії, білків містять 29 г, жирів 36, 8 г, вуглеводи відсутні.
Багаті вітамінами B2, B5, B6, B12, PP, К. З макро – і мікроелементів містять фосфор, калій, залізо, кобальт, мідь, молібден, хром, цинк. Пропонуємо ознайомитися з докладною таблицею харчової цінності, враховуючи добову норму споживання.
Користь
Котлети, які приготовані з натуральних продуктів, запечені, тушковані або парові, приносять величезну користь. Користь безпосередньо залежить від складу фаршу. М’ясні поліпшують кровотворення, є відмінною профілактикою анемії, підвищують рівень гемоглобіну крові. Вони багаті тваринним білком, який є будівельним матеріалом м’язів, тканин. Вітамін До позитивно впливає на формування кісток, а м’ясне страву містить більше 50% добової норми.
Завдяки фосфору рекомендовані до вживання людям, які хворіють на пародонтоз.
Відео
Пропонуємо ознайомитися з рецептом пісних котлет без м’яса. Цим корисним стравою можна урізноманітнити ваше повсякденне меню, воно ідеально підійде тим, хто дотримується дієт для схуднення.
Людям, які підраховують калорії, буде цікаво дізнатися про калорійність продуктів. Тому рекомендуємо почитати, яку калорійність має банан, чому його рекомендують для перекусів під час дієт для схуднення.
- Калорійність яблука дуже низька, пропонуємо дізнатися про те, яку користь приносять яблука, і скільки їх потрібно з’їдати за день.
- Калорійність помідорів низька, тому тим, хто їх дуже любить, не доведеться виключати з раціону харчування під час дієт або здорового харчування.
- А ось калорійність меду висока, але він є відмінним замінником цукру, надає величезну користь організму, тому їсти його все ж таки потрібно. З цієї статті ви дізнаєтеся, як це робити правильно, і скільки потрібно їсти за день.
Шановні читачі, розкажіть, яким котлет віддаєте перевагу ви, який спосіб приготування використовуєте?