Скільки калорій в гранаті?
Гранат – це смачний і корисний плід. Він є ягодою, але це не заважає людям відносити його до розряду фруктів. Плід споживають в свіжому вигляді, але на вітчизняному ринку велику популярність має і гранатовий сік. А кулінари готують з цього фрукта ароматний соус, званий наршараб. Пропонуємо вам дізнатися, скільки калорій в гранаті, розглянути корисні властивості і хімічний склад плода.
Хімічний склад і харчова цінність граната
Яка харчова цінність граната в 100 грамах? У складі фрукта немає жирів, вміст білків оцінюється в 0,9 г, а вуглеводів – в 13,9 м В гранаті висока концентрація клітковини – 5 грамів. А це – трохи менше чверті добової потреби в ній. Сік граната на 10-20% складається з цукру (залежно від солодощі плода), ще 9% – це кислоти: яблучна і лимонна.
Навіть в 1 гранаті міститься велика кількість заліза. Цей мікроелемент корисно споживати при низькому гемоглобіні, недокрів`ї. У свою чергу, калій і магній регулюють роботу кровоносної системи, збільшують еластичність стінок судин і підтримують серцевий м`яз, а вітаміни групи В нормалізують стан нервової системи і покращують стан шкіри. Серед інших корисних речовин, що містяться в гранаті, слід виділити фолієву кислоту, кальцій, вітаміни С і P.
Калорійність граната на 100 грам
Жінки, які намагаються скинути зайву вагу за допомогою дієт, приділяють велику увагу показнику калорійності споживаних продуктів. Енергетична цінність граната, як і більшості інших фруктів, невисока. Трохи більше калорій містить натуральний сік фрукта. Самим же поживним продуктом, приготованим на його основі, є гранатовий соус. Висвітлимо калорійність фрукта докладно.
У свіжому очищеному
Різні сорти граната відрізняються смаком і калорійністю. Але на російському ринку представлений лише один вид плодів, енергетична цінність яких коливається в межах від 50 до 55 кілокалорій на 100 грамів. Рекомендуємо враховувати середній показник: 52 ккал, що відноситься до попередньо очищеного фрукту.
Відео: ГРАНАТ – УДИВИТЕЛЬНАЯ КОРИСТЬ ДЛЯ ЗДОРОВ`Я!
Маса невеликого плода (1 шт) становить 250 грамів. Енергетична цінність такого фрукта досягає 130 кілокалорій. Великий гранат може важити до 500 грамів. Значить, в 1 штуці великого розміру може міститися до 260 ккал. Якщо ви сидите на дієті, з`їдайте не більше 1 маленького граната на добу (або половини великого фрукта). Такої кількості буде достатньо, щоб поліпшити обмін речовин і змусити організм почати спалювати жирові відкладення.
У гранатовому соку
Отримати гранатовий сік в домашніх умовах неважко навіть у тому випадку, якщо у вас немає соковижималки. Розімніть руками стиглий плід в шкірці, щоб зерна полопалися. Потім зріжте частину кірки і вичавити сік. Корисними вважаються гранати з зернятками темно-бордового кольору. Та й отриманий при їх віджиманні сік солодший і ароматний.
Користь гранатового соку переоцінити неможливо. Він широко використовується в медицині протягом тисячоліть. Підвищення гемоглобіну, зміцнення імунної системи, благотворний вплив на серце, печінку, нирки, шлунок, захист від вірусів, очищення судин, виведення токсинів з організму – мала частина його корисних властивостей. Калорійність багатого мінеральними речовинами і ферментами гранатового соку оцінюється дієтологами в 64 ккал на 100 мілілітрів (або 640 ккал на 1 літр).
Відео: ФРУКТ ГРАНАТ користь і шкода, гранат користь для потенції, гранат користь для жінок і чоловіків
У гранатовому соусі
Спосіб отримання гранатового соусу досить простий: плоди очищаються з шкірки і перегородок. З чистих зерен видавлюється сік, який потім згущується і уварюється, після чого залишається 20% його початкового об`єму. У випарений сік додаються лимонний сік, цукор, насіння коріандру, базилік, лавр, кориця і перець. Гранатовий соус наршараб є густою рідина темного кольору. Його енергетична цінність досягає 270 кілокалорій на 100 грамів. Калорійність соусу наршараб становить 270 ккал на 100 грам продукту.
Користь фрукта для здоров`я
Вітаміни, мікро- та макроелементи, що входять до складу граната, корисні для нашого організму. Тому цей фрукт – панацея від безлічі бід. Давайте розглянемо його властивості та особливості впливу на організм:
Відео: Корисні властивості граната
- Вітамін С, вміст якого в гранаті велике, зміцнює імунітет і захищає вас від простудних захворювань.
- Вітамін P зміцнює стінки судин і робить їх більш еластичними. Крім того, регулярне споживання граната знижує кров`яний тиск, тому фрукт рекомендований людям, що страждають від гіпертонії.
- Вітамін B6 надає благотворний вплив на нервову систему, допомагає впоратися зі стресами.
- Дубильні речовини, що входять до складу фрукта, мають дезінфікуючі властивості, нейтралізують туберкульозну, дизентерійну і кишкову паличку.
- Танін, присутній в гранаті, надає «в`яжучий ефект» на травну систему, тому гранат корисний при діареї.
- Залізо підвищує рівень гемоглобіну. Цей елемент необхідний людям, що страждають від недокрів`я.
- Свіжовичавлений гранатовий сік очищає організм від токсинів, нормалізує обмінні процеси, завдяки чому запускається процес спалювання жирових відкладень. Антиоксиданти нормалізують функціонування шлунка і посилюють апетит. На калорійність граната при схудненні уваги звертати не слід.
- Цей екзотичний плід можна приймати для пом`якшення кашлю і виведення слизу з бронхів.
- Корисний фрукт і для чоловіків: покращуючи циркуляцію крові, він запобігає розвитку еректильної дисфункції.
- Гранат – кращий засіб для профілактики раку шлунка. Крім того, еллатоганін захищає жінок від пухлин молочної залози.
- Плоди рекомендовано приймати людям, які реабілітують після хірургічних операцій. Вони відновлюють сили.
- Діти, які споживають гранатовий сік, за даними останніх досліджень, більш кмітливі, ніж їх однолітки.
- Гранат корисний людям, що страждають від атеросклерозу, малярії і загального виснаження організму. Вміщені в ньому речовини допомагають впоратися з цими недугами.
Для жіночого організму
Гранат дуже корисний і для представниць прекрасної половини:
- Жіночий гормон естроген, що міститься в гранаті, полегшує прояви клімаксу у представниць прекрасної статі, перешкоджає розвитку депресії.
- Якщо ви хочете завагітніти – пийте по склянці соку в перші півтора тижні менструального циклу. Завдяки цьому нормалізується вироблення гормонів яєчниками.
- Плоди або сік (в невеликих кількостях) слід споживати і в період вагітності, так як в організмі майбутніх мам часто спостерігається дефіцит заліза.
Шкода граната для організму
Споживання граната в деяких випадках може таїти в собі приховану небезпеку, тому перевищувати допустиму норму не рекомендується:
- Концентрований гранатовий сік негативно впливає на зубну емаль через присутніх в ньому кислот. З цієї причини рекомендується розбавляти напій водою, а після пиття обполіскувати ротову порожнину.
- У гранаті з кісточками міститься лимонна кислота. Вона подразнює слизову оболонку шлунка, тому фруктом не варто захоплюватися людям, що страждають від гастриту, панкреатиту або підвищеної кислотності.
- Самі кісточки можна споживати при гастритах, виразках і ентериті.
- Небажано їсти і шкірку: в ній містяться шкідливі для організму речовини – пеллетіерін, ізопеллетіерін.
- Гранат, як і деякі інші фрукти, може посилити алергічні прояви.
- При геморої або тріщинах в задньому проході споживання плодів може викликати відчуття печіння. Не кращим чином гранат впливає і на людей, які страждають від хронічних закрепів.
Хімічний склад і калорійність граната, його користь і шкода для здоров`я
Повелитель плодів – так називають прикрашений короною гранат на Сході. Корисні організму якості цього фрукта відомі з давніх років.
Античні греки не сумнівалися в можливості граната підтримувати тіло в хорошій формі. Адже, дійсно, гранат дуже корисний.< /p>
У статті докладно описаний хімічний склад і калорійність граната, його користь і шкода для здоров`я для людини.
Хімічний склад
У хім. складі фрукта містяться:
- мікроелементи;
- бета-каротин;
- лимонна;
- яблучна;
- щавелева кислота.
Присутні дисахариди, моносахариди, насичені і ненасичені кислоти. Він складається майже на 80 відсотків з води. Частина, що залишилася – клітковина, антиоксиданти, дубильні речовини, фітогормони, алкалоїди.
У гранаті присутня велика кількість амінокислот: глютаминовая, аспарагінова і інші.
Харчова цінність гранатового соку і кількість калорій в ккал
Калорійність – 54 к / кал. БЖУ:
Харчова цінність гранатових зерен з кісточками на 100 г і калорійність
У складі кісточок цього фрукта знаходиться велика кількість жирних кислот, вітаміну Е і вітамінів групи В. Кислоти надають клітинам енергії, беруть участь в утворенні свіжих клітин. Часте вживання кісточок в їжу сприяє нормалізації обмінних процесів в організмі.
Кісточки обов`язково ретельно розжовувати, інакше їх вживання не принесе користі.
У складі 100 г гранатових зерен міститься:
Калорійність – 72 к / кал. Приблизна вага чистих зерен в одному гранаті становить приблизно половину загальної ваги граната.
Які вітаміни містить?
Які вітаміни є в складі фрукта і чим вони корисні?
- вітамін C. Скорочує ризик захворювання судин, сприяє зміцненню емалі на зубах, протистоїть запалення ясен. Покращує засвоюваність організмом заліза, допомагає вивести токсини, зміцнює імунітет.
- вітамін B. Покращує пам`ять, зміцнює вестибулярний апарат, підвищує працездатність. Брак вітамінів цієї групи знижує апетит, порушує роботу ЖКТ- є причиною безсоння, дратівливості, депресії.
- вітамін E. Допомагає відновленню клітин організму, підтримує тонус м`язів, покращує роботу щитовидки, містить шкіру людини в хорошому стані, покращує зір. Позитивно впливає на репродуктивну функцію.
- вітамін P. Сприяє зміцненню кровоносних судин, допомагає запобігати негативні фактори, що впливають на появу ризику інфарктів, інсультів.
Які вітаміни містяться в кісточках?
У кісточках граната багато вітамінів і корисних речовин, таких як: нікотинова кислота, вітаміни (В, А, Е), поліфеноли, залізо, натрій, кальцій, калій, жирні кислоти. Присутні також крохмаль, йод, зола, дубильні речовини.
Насіння граната часто використовують в косметології, медицині, готують настоянки і деякі ліки.
Скільки зерен в одному фрукті?
Існують легенди і міфи, в яких вказується число 365, а іноді і 613. Насправді кількість безпосередньо залежить від сорту, стиглості плоду, від його ваги, тому в кожному гранаті кількість зерен різний.
Як багато можна їсти кожен день?
Щоденне вживання граната в їжу підвищить гемоглобін, знизить рівень стресу, допоможе в боротьбі з раком, позитивно позначиться на чоловічому та жіночому здоров`ї. Корисно їсти гранат і пити сік перед їжею в обід і ввечері.
Не рекомендується вживати зерна граната у великій кількості за один прийом. Досить порції 100-150 грам для потрібного організмові кількості речовин.
Можлива алергія і іншу шкоду здоров`ю
Гранат – сильний алерген, зловживання ним може призвести до небажаних наслідків.
Не рекомендується їсти гранат при підвищеній кислотності і виразці шлунка, кишечника. Вживання граната в великих кількостях може викликати алергію. Вміщені в ньому вітаміни і амінокислоти в великій кількості стають токсичними і шкідливими для організму. При переїданні може виникнути судома в литках, висип на тілі, запаморочення.
При всіх цих факторах реакція може виникнути не тільки у людей з алергією, а й у здорових, які халатно поставилися до вибору фрукта або до його кількості при прийомі в їжу.
Беручи лікарські препарати на основі шкірки граната, потрібно бути обережним. Передозування загрожує виникненням запаморочення, порушенням зору, підвищенням тиску.
Пропонуємо переглянути відео про шкоду граната для організму людини:
висновок
Всі частини граната корисні, але в помірній кількості. Цей фрукт може бути присутнім в раціоні майже кожної людини. Він сприяє зміцненню імунітету, але необхідно брати до уваги існуючі протипоказання.