Корисні поради

Скільки часу смажиться лосось

Як смачно і швидко запекти лосося в духовці

Якщо раптом треба приготувати щось вишукане і королівське, то можна запекти лосося в духовці. Звичайно, це обійдеться в кругленьку суму, але воно цього варто. Ця риба дуже поживна, корисна і має неймовірно чудовим смаком.

А якщо її запекти разом з овочами, картоплею або під соусом з вершків, так це буде справжній шедевр кулінарного мистецтва. Будьте впевнені, перед цим частуванням ніхто не встоїть. Але перед тим як перейти до рецептами приготування цієї страви, варто ознайомитися з основними правилами вибору лосося.

Правила вибору червоної риби

Оскільки часто лосось продається далеко в несвіжому стані, якого попередньо очищають в розчині марганцівки, щоб прибрати всю слиз і каламутність очей, потрібно знати правила вибору цієї риби.

Для того щоб придбати дійсно свіжу рибу, візьміть на замітку наступні поради:

  1. Зовнішній вид лосося повинен бути абсолютно здоровим – чиста луска, прозорі очі з чорним зіницею, яскраво-червоні зябра і без пошкоджень;
  2. Бажано щоб на рибі було помірна кількість льоду – якщо він буде відсутній, то після приготування риба вийде сухим, а якщо буде багато, то він додасть зайва вага;
  3. Забарвлення філе повинна бути ніжно помаранчевої або рожевою;
  4. Якщо купується філе в упаковці, то всередині упаковки не повинно бути конденсату і будь-якої рідини. Упаковка повинна бути цілою і без пошкоджень;
  5. Запах повинен бути морської риби.

Небажано купувати рибу в наступних випадках:

  • Каламутні очі, наявність липкого нальоту на лусці і темний колір зябер;
  • На поверхні філе є невеликі затемнення окремих ділянок;
  • Якщо при натисканні пальцем на поверхні риби залишаються западини і вм’ятини. Це перша ознака того, щоб риба почала псуватися;
  • Червоний або червоно-коричневий колір філе. Це ознака того, що риба стара;
  • Якщо є будь-який сторонній запах.
ІнгредієнтиКількість
цілий лосось –1 шт.
майонез –100 грам
середньо гостра гірчиця –50 грам
спеції для риби –пакетик
лимон –1 шт.
зелень – кінза, петрушка, селера –за смаком
сіль –за смаком
Час приготування: 90 хвилинКалорійність на 100 грам: 230 Ккал
  1. Вичищаємо з риби нутрощі, зчищають луску і моєму в холодній воді;
  2. Далі натираємо її з усіх сторін сіллю і сумішшю спецій. Також її потрібно натерти всередині. Після цього залишаємо хвилин на 30-40, щоб добре промаринувалася;
  3. Далі лимон розрізаємо на тонкі кружечки. Кружечки розрізаємо на дві частини;
  4. У невеликій чашці змішуємо майонез і гірчицю до однорідності;
  5. Отриманим соусом промазуємо промаринованную рибу з усіх боків. Закладаємо всередину часточки лимона;
  6. Потім загортаємо лосось у фольгу, щоб вона зберегла весь аромат і сік риби;
  7. Духова шафа прогріваємо до 150 градусів і ставимо туди деко з рибою, загорнутою у фольгу;
  8. Запікаємо хвилин 15, потім лосось виймаємо, витягуємо з фольги і знову поміщаємо в духовку хвилин на 10. За цей період він підрум’яниться і придбає золотистий колір;
  9. Гілочки зелені обполіскуємо і рубаємо на дрібні шматочки;
  10. Виймаємо готову рибу і рясно посипаємо зеленню.

Лососеві стейки, запечені у фользі

  • 4 стейка лосося на 600-700 грам;
  • Лимон – 1 штука;
  • Головка ріпчастої цибулі;
  • Лаврове листя – 4 штучки;
  • Рослинна олія;
  • Трохи солі;
  • Запашний чорний перець – за бажанням;
  • Трохи коріандру.
    1. Цибулю очищаємо від лушпиння і розрізаємо на півкільця;
    2. Форму для запікання накриваємо папером з фольги, промазуємо рослинним маслом і поміщаємо шаром на неї півкільця цибулі;
    3. Посипаємо цибулю горошинами перцю і викладаємо лаврушку;
    4. Лимон розрізаємо на дві частини. Одну частину ріжемо на тоненькі кружальця і викладаємо їх поверх цибульного шару;
    5. Філе лосося промиваємо, обсушуємо і гарненько натираємо з усіх сторін сіллю;
    6. Викладаємо стейки на лимонні кружечки, збризкуємо все соком лимона з другої половинки лимона;
    1. Прогріваємо духовку до 180 градусів і відправляємо туди форму з лососем;
    2. Запікаємо все приблизно 15-20 хвилин;
    3. Готові стейки лосося витягуємо з духовки. Подаємо на стіл разом з цибулею і будь-яким іншим гарніром.

    Червона риба з картоплею, запечена в духовці

    • 600 грам лосося;
    • Кілограм картоплі;
    • 2 помідори;
    • Приправа із суміші перців;
    • Трохи солі;
    • Оливкова олія;
    • Розмарин – за бажанням;
    • Два зубчики часнику – за бажанням;
    • Петрушка – 4-5 гілочок;
    • Половина лимона.
    1. Філе лосося промиваємо в холодній воді, просушуємо паперовим рушником і ріжемо на 4 рівні порції;
    2. Далі гарненько натираємо приправою сумішшю з семи перцем, також підсолюємо і залишаємо на півгодини для маринування;
    3. Картоплю очищаємо від шкірки, промиваємо й розрізаємо на тонкі кружечки;
    4. Викладаємо картопляні кружальця в глибоку чашку, приправляємо розмарином, підсолюємо, наливаємо оливкова масло і перемішуємо;
    5. Потім картопляні часточки поміщаємо шаром на деко і ставимо в прогріту духовку до 180 градусів. Готуємо їх там до напівм’якого стану;
    6. Кожен помідор ріжемо на 4 порції, у результаті повинно вийти 8 часточок помідорів. Солимо їх;
    7. Зубчики часнику очистити від шкірки і дрібно нарізаємо або видавлюємо чесночницей;
    8. Викладаємо часник до помідорів, поливаємо оливковою олією і добре змішуємо;
    9. Далі на напівм’які кружечки картоплі поміщаємо шматочки лосося і часточки помідорів з часником;
    10. Кладемо все в духовку і запікаємо хвилин 35-40;
    11. Половину лимона розрізаємо на тонкі кружечки, петрушку дрібно шаткуємо;
    12. Готового лосося прикрашаємо кружечками лимона і посипаємо дрібно посіченою петрушкою.

    Курка гриль в духовці на рожні, з якими пряними травами готувати і під яким соусом подавати.

    Як приготувати топлене молоко в духовці або в мультиварці. Візьміть на замітку цей смачний рецепт корисного напою.

    Читайте як готувати оладки з кабачків і курячої грудки. Рецепти тут.

    Як запекти філе лосося з овочами у фользі

    • 4 шматочки лосося;
    • 800 грам картоплі;
    • 2 солодкого перцю;
    • Морква – 1 штука;
    • Стручковий зелений горошок – 250 грам;
    • Один апельсин;
    • Натуральний мед – 50 грам;
    • Одна велика ложка зернової гірчиці;
    • Трохи оливкової олії;
    • Трохи солі і чорного меленого перцю.
    1. З бульб картоплі зрізаємо шкірку, промиваємо. Викладаємо очищений картопля, заливаємо водою, відварюємо до м’якості, приблизно хвилин 10-15;
    2. Шматочки лосося промиваємо й обсушуємо паперовими серветками;
    3. Апельсин розрізаємо на дві частини, видавлюємо сік в невелику чашку або піалу;
    4. Потім в апельсиновий сік додаємо трохи меду і гірчиці;
    5. Шматочки риби заливаємо апельсиновим маринадом і наполягаємо хвилин 30-40, щоб риба добре замаринувалась;
    6. Солодкі перчики розрізаємо на дві частини, виймаємо все насіння, також видаляємо плодоніжки;
    7. Очищений перець розрізаємо на великі смужки;
    8. Моркву очищаємо від шкірки, добре промиваємо і розрізаємо на тонкі кружечки;
    9. Стручковий горошок гарненько промиваємо;
    10. На деко викладаємо фольгу і промазуємо її оливковою олією;
    11. Першим шаром викладаємо відварну картоплю;
    12. Потім поміщаємо шматочки солодкого перцю і стручковий горошок;
    13. Зверху викладаємо кружечки моркви, збризкуємо оливковою олією, солимо і перчимо;
    14. Потім зверху овочів поміщаємо лососеві стейки і поливаємо все апельсиновим маринадом;
    15. В прогріту духовку до 180 градусів ставимо деко з усіма інгредієнтами і готуємо близько півгодини;
    16. Готову страву виймаємо з фольги і ставимо на стіл зі сметанним соусом.

    Рецепт лосося, запеченого у вершковому соусі

    Компоненти, які будуть потрібні:

    • 850 грам лососевого філе;
    • 350 мл вершків з жирністю 10 %;
    • Курячі яйця – 2 штуки;
    • 20 грам діжонської гірчиці;
    • Половина лимона;
    • Кріп свіжий – 3-4 гілочки;
    • Петрушка – 20 грам;
    • Пучок свіжого базиліка;
    • 15 грам свіжої зелені естрагону;
    • Щіпка меленого чорного перцю;
    • Трохи солі.
    1. Лососеве філе розрізаємо на невеликі шматочки, їх ширина повинна бути близько 6-7 см;
    2. Потім рибу викладаємо в глибоку форму, посипаємо сіллю і приправляємо перцем;
    3. Лимон розрізаємо на дві частини і з однієї частини вичавлюємо сік. Поливаємо лимонним соком шматочки риби;
    4. Вершки виливаємо в невелику ємність;
    5. Яйця розбиваємо, поділяємо жовтки і білки. Жовтки викладаємо в вершки і перемішуємо до однорідності;
    6. Зелень кропу, петрушки, естрагону, базиліка дрібно рубаємо і викладаємо в суміш вершків і жовтків;
    7. Також в соус додаємо діжонську гірчицю і лимонну цедру. Все добре перемішуємо;
    8. Шматочки лосося викладаємо у форму для запікання, заливаємо її вершковим соусом;
    9. Прогріваємо Духовку до 210 градусів і поміщаємо ту
      ди форму з рибою під соусом;
    10. Готуємо близько 20-25 хвилин;
    11. Готовий лосось можна подати з вареною картоплею, рисом або овочами.

    Скільки часу запікати червону рибу?

    Час приготування лосося в духовці може залежати від багатьох факторів – від розміру риби, від температури випікання, від способу приготування. Так скільки ж риба готується:

    • Філе лосося від 150 до 200 грам буде готуватися близько 20-25 хвилин при температурі 180 градусів;
    • Філе вагою від 100 до 200 грам, загорнуту у фольгу, буде готуватися 20-25 хвилин при температурі 180 градусів;
    • Тонкі шматочки будуть дбати 15 хвилин при температурі 200 градусів;
    • Тонкі шматочки, загорнуті у фольгу – 15-20 хвилин при 190 градусів;
    • Хвостова частина готується 15-20 хвилин при температурі 210 градусів;
    • Хвостова частина, загорнута у фольгу, буде готуватися 20-25 хвилин при температурі 190 градусів;
    • Лососевий стейк запікається 10-15 хвилин при 200 градусів.

    Лосось, запечений в духовці — це блюдо, яке стане відмінним пригощанням на багато свят. Хоч воно й дороге, його обов’язково потрібно приготувати та спробувати. Приготовлена риба за цим рецептом виходить дуже смачною і ароматною, особливою, якщо її подавати з соусами і зеленню. Також не забудьте про спеції, вони додадуть їй більш виражений аромат і відмінний смак.

    Як ідеально посмажити лосося: французький спосіб та секрети шеф-кухаря Ярославського

    Володимир Ярославський не лише суворо оцінює учасників кулінарного шоу “МастерШеф”, а й щедро ділиться своїми знаннями. Нещодавно відомий шеф-кухар та ресторатор розповів, як посмажити лосося способом а-ля меньєр.

    À la meunière – це спосіб смаження, коли м’ясо чи рибу поливають гарячою олією (у нашому випадку – вершковим маслом), розповідає Володимир Ярославський. Лосось, приготований за цією технікою, виходить просто чудовий!

    Лосось а-ля меньєр: правила приготування

    Мені дуже смачно з соусом тартар та картопляним пюре, а ось лимон насправді не дуже люблю,

    – зізнається шеф-кухар.

    Володимир Ярославський поділився секретами смаження лосося. Ось вони:

    • Головне – сама риба: це має бути філе на шкірі без луски. У процесі приготування шкіра стане апетитно хрумкою.
    • Посоліть рибу перед смаженням.
    • Обов’язково зробіть надрізи на шкірі.

    Приготування лосося / Фото Володимира Ярославського

    Готуємо стейк лосося

    1. Ретельно розігрійте сковорідку з олією.
    1. Викладіть шматок риби шкірою донизу й одразу притримайте стейк пальцями до поверхні на 15 – 20 секунд. Так шкірка не згорнеться та рівномірно просмажиться.

    Приготування лосося / Фото Володимира Ярославського

    Приготування лосося / Фото Володимира Ярославського

    Приготування лосося / Фото Володимира Ярославського

    1. Нахиліть сковорідку та за допомогою ложки, інтенсивно поливайте філе зверху гарячим жиром, що піниться.

    Приготування лосося / Фото Володимира Ярославського

    1. Процес приготування триває 4 – 5 хвилин, аж до поки стейк не буде готовий (прожарка медіум). Готово!

    Приготування лосося / Фото Володимира Ярославського

    ️Лосося безпечно вживати сирим – як і в суші. Його необхідно не досмажувати – тоді він соковитий та ніжний. Але він має бути не холодним, а теплим усередині. Моя улюблена прожарка – медіум. Можна робити трохи вище – медіум вел (майже просмажений),

    – розповів Ярославський.

    Приготування лосося / Фото Володимира Ярославського

    1. За допомогою паперового рушника перекладіть стейк лосося на тарілку шкірою догори – так вона залишиться хрумкою.