Корисні поради

Квасити помідори банку

Кращі рецепти квашених помідорів в домашніх умовах

Квашені помідори користуються великою популярністю в осінньо-зимовий період. У чому користь цих овочів, як правильно їх приготувати – розповімо в нашій статті.

Квашені помідори: користь і шкода

Безперечний факт – процес бродіння, на відміну від соління або консервації із застосуванням оцту, для організму нешкідливий. До того ж квашені або мочені продукти зберігають повний обсяг вітамінів, які руйнуються при консервуванні або солінні.

Чи знаєте ви? Квашені овочі допомагають зменшити тягу до алкоголю і надмірного вживання солодощів.

  • Користь квашеного продукту полягає в наступних властивостях
  • заповнює дефіцит мінералів і вітамінів-
  • покращує роботу шлунково-кишкового тракту-
  • знижує рівень холестерину в крові-
  • покращує стан судин-
  • зміцнює серцевий м`яз-
  • сприятливо впливає на роботу передміхурової залози-
  • знижує ризик гінекологічних проблем-
  • містить лікопін, який стримує зростання аномальних клітин.
  • Шкідливі властивості продукту проявляються при наявності деяких захворювань:
  • виразка шлунку-
  • цукровий діабет-
  • патології печінки-
  • хвороба підшлункової залози.

Як підготувати помідори

Томати вибирають цілі, без ознак гнилі і плям на шкірці. Краще квасити сорти з щільною шкіркою, оскільки вони не так розвалюються. Плоди миють, видаляють плодоніжки, дрібні за розміром відкладають в сторону. Щоб плоди краще наситилися розсолом, їх проколюють зубочисткою.

Як заквасити помідори в домашніх умовах

Існує безліч рецептів закваски на зиму: в різному посуді, з різними спеціями і овочами. Далі розглянемо найпопулярніші способи квашення томатів.

Відео: квашені помідори як бочкові

класичний рецепт

Класичний рецепт квашення передбачає один основний інгредієнт – томати. Спеції, що додаються в якості додаткових компонентів, можуть вибиратися відповідно до смаків господарки. Процес бродіння відбувається завдяки розсолу.

У банках

Компоненти на трилітрову ємність:

  • томати – 1,5 кг-
  • хрін – 2 листи-
  • вишня – 5 аркушів-
  • лавровий лист – 2-3 шт.-
  • смородина – 5 аркушів-
  • часник – 5 зубців-
  • кріп – 2 парасольки-
  • чорний перець – 6 горошин-
  • цукор – 1 ст. л.-
  • сіль – 3 ст. л.

Технологія закваски в банку:

  1. З 2 л води, цукру і солі зварити розсіл, остудити.
  2. На дно ємності укласти листя, часник і спеції.
  3. Помістити овочі плодоніжкою вгору.
  4. Залити холодним розсолом.
  5. Банку потрібно поставити відкритої в миску з широкими краями, в процесі бродіння розсіл може стікати з боків ємності.
  6. Через добу закрити капроновою кришкою і прибрати в холодне місце.

У каструлі

Це рецепт швидкого приготування для тих, хто не хоче чекати зими, щоб поласувати закускою. Необхідні інгредієнти:

  • основні овочі – 2,5 кг-
  • листя вишні – 8-10 шт.-
  • чорний перець – 8 горошин-
  • запашний перець – 8 горошин-
  • кріп – 3 парасольки-
  • лавровий лист – 10 шт.-
  • сіль – 3 ст. л.-
  • вода – 3 л.

Послідовність дій:

  1. На дно чистої каструлі викладають всі наявні в рецепті спеції.
  2. Зверху кладуть томати.
  3. У холодній воді розчиняють сіль і заливають в каструлю.
  4. Зверху потрібно придавити вантажем і залишити в кімнаті.
  5. Через тиждень готову страву прибирають в холодне місце.

У пластиковому відрі

Якщо у вас є підвал, можна зробити заготовку на зиму у великій тарі, наприклад, в пластиковому відрі на 10 л. Для цього знадобляться:

  • томати – 8 кг-
  • часник – 2 головки-
  • гострий перець – 2 стручки-
  • хрін – 10 листя-
  • смородина – 8 листя-
  • лавровий лист – 8 шт.-
  • перець чорний – 20 горошин-
  • перець духмяний – 10 горошин-
  • сіль – 200 г-
  • цукор – 100 г-
  • вода – 5 л.

важливо! З огляду на тривалість квашення при цьому методі, тканину потрібно регулярно міняти.

приготування:

  1. Часник ріжуть товстими пластинами.
  2. Овочі та спеції укладають, чергуючи шарами.
  3. Окремо варять з води, цукру і солі розсіл.
  4. Перш ніж залити розсіл в відро, його потрібно остудити.
  5. Накривають ємність зверху чистою тканиною, ставлять вантаж.
  6. Квас продукт близько місяця в кімнатних умовах, потім виноситься в холодне місце.

Відео: помідори бочкові

сухим способом

Продукт, квашений сухим способом, готується швидко і виходить смачним, але втрачає презентабельний вигляд. Для приготування в трилітровій каструлі знадобляться:

  • томати – 1,8 кг-
  • листя смородини і вишні – по 8 шт.-
  • хрін – 4 листи-
  • кріп – 3 парасольки-
  • сіль – 1 кг.
  1. На дно каструлі кладуть листя, залишаючи 2 листи хрону.
  2. Зверху щільно укладають томати, які пересипаються сіллю.
  3. Заготівля накривається залишилися листям хрону.
  4. На добу під гнітом каструлю залишають в кімнатних умовах. Потім виносять в холодне місце.

З капустою

При виборі капусти віддайте перевагу щільно набитим качанів. Інгредієнти для приготування:

  • капуста – 10 кг-
  • томати – 5 кг-
  • листя смородини – 6 шт.-
  • вишневі листя – 6 шт.-
  • селера – пучок листя-
  • кріп – щіпка насіння-
  • чорний перець – 6 горошин-
  • сіль – 300 г.

важливо! Капуста повинна виділити свій сік, але якщо його буде мало, потрібно долити розсіл: 1 л води / 50 г солі / 200 г цукру.

Послідовність дій:

  1. Капусту нашаткувати, томати залишити цілими.
  2. У чисту банку укласти шарами всі інгредієнти, включаючи спеції.
  3. Томати укладають плодоніжкою вгору.
  4. Останнім шаром кладуть капусту.
  5. Шийка банки накривають чистим клаптем тканини. Зверху кладуть гніт.
  6. Протягом 10 днів тару тримають при кімнатній температурі, потім виносять в підвал або ставлять у холодильник.

З гірчицею

Ця страва для любителів гострих закусок. Гостроту можна зменшити, якщо зменшити вказану норму гірчиці. Необхідні компоненти на трилітрову банку:

  • томати – скільки увійде-
  • гірчиця – 2 ст. л.-
  • сіль – 2 ст. л.-
  • цукор – 2 ст. л.-
  • часник – 3 зубці-
  • хрін – 1 лист на дно-
  • листя смородини / вишні – 2-3 шт.-
  • кріп – 1 парасолька.

Чи знаєте ви? У 2010 році в італійському місті Коллеккьо був відкритий музей помідора.

Спосіб приготування:

  1. На дно банки укладають листя, кріп, роздавлені зубчики часнику.
  2. Потім укладають помідори по «плечі» тари.
  3. Зверху засипають гірчицю, сіль і цукор.
  4. Заливають все холодною водою.
  5. Закривають кришкою з капрону і гарненько струшують.
  6. Ємність варто в теплі 3 дні, потім забирається в холодне місце.

Відео: рецепт засолювання червоних помідорів з сухою гірчицею на зиму

З болгарським перцем

Болгарський перець збагатить блюдо аскорбінової кислотою, що зробить його ще корисніше. Компоненти рецепта:

  • помідори – 2 кг-
  • болгарський перець – 0,5 кг-
  • хрін і лавровий лист – по 2 шт.-
  • часник – 6 зубців-
  • сіль – 3 ст. л.-
  • вода – 2 л.

приготування:

  1. Листя хрону поламати або порвати на шматочки.
  2. Перець порізати великими часточками.
  3. У чисту емальовану каструлю укласти всі компоненти шарами.
  4. В окремому посуді зробити розсіл і залити гарячим в квашення.
  5. Накрити верх чистою тканиною, зверху поставити гніт.

терміни зберігання

Квашений продукт не має тривалих термінів зберігання. У холодильнику він зберігає свіжість максимум чотири місяці. У погребі в банках або пластикових відрах плоди зберігають до п`яти місяців. Бочковий продукт зберігають в підвалі або льосі, термін не повинен перевищувати 8 місяців.

Що можна приготувати з квашених помідорів

Квашені плоди часто використовують як допоміжний компонент до різних страв. Їх кисло-солодкий смак прекрасно доповнить:

Корисні рекомендації з приготування

Томати можна назвати універсальним продуктом, оскільки поєднувати його можна з великою кількістю овочів і спецій. Є кілька тонкощів у приготуванні квашеного продукту:

  1. Ідеальний варіант: готувати закуску в дубовій бочці. Ємність попередньо замочують на 2-3 дні, щоб від розбухання деревини закрилися можливі щілини.
  2. У якій би тарі ні готувався продукт, її потрібно промити з содою, вона знищить всі бактерії.
  3. Бажано брати стиглі плоди: в них оптимальна кількість цукру, необхідного для виділення молочної кислоти. До зеленим плодам додають цукор-пісок.
  4. Оптимальна температура для процесу бродіння – + 15-22 ° С. При більш високій температурі, крім мікроорганізмів, необхідних для процесу, можуть розмножуватися бактерії масляної кислоти, які додадуть продукту гіркоту.
  5. При появі цвілі на поверхні, її потрібно видалити, потім приготувати новий розсіл для заливки, а старий злити.

Квашена закуска – це корисне вітамінне блюдо. Томат, приготований таким способом, зберігає і примножує дію корисних компонентів свого складу. Головне при приготуванні – дотримуватися чистоти посуду і рецептуру страви.

Квашені помідори на зиму: покроковий рецепт приготування з фото

На Русі здавна квасили все, — капусту, огірки, помідори. Капусту квасили з яблуками, капусту з хроном рубаною або цілими качанами упереміш з рубаною. Квасили бочками, щоб вистачило на всю зиму, а тримали квашення в погребі чи підвалі. Зараз часи інші, але традиція квасити овочі нікуди не зникла — по осені все так же господині рубають капусту, відбирають найкращі помідори і заквашують їх на зиму. Але підвал є далеко не у всіх, а квашених помідорів хочеться всім.

Вихід є — в умовах міської квартири можна приготувати квашені помідори в банках — і вийде нітрохи не гірше, ніж в бочці.

Квасити можна і червоні помідори, і бурі, і зелені. В ідеалі — кожні у свою банку, але можна і в одну велику шарами укласти. На дно зелені — вони будуть кваситися довше, ніж інші. Потім бурі, ну а на верх — червоні. Банка потрібна обсягом 5-7 літрів, в трьох-літровій розвернутися буде ніде. Як варіант — заквасити у великій банці зелені і бурі помідори, а для червоних виділити окрему банку обсягом поменше.

Квашені помідори рецепт приготування на зиму:

— Помідори (червоні, бурі і зелені) — 4 кг;

— Корінь хрону — 8-10 см;

— Кріп (зелень і парасольки);

— Часник — 2 головки великі;

— Сіль кухонна — з розрахунком 70 грам на літр води;

— Листя чорної смородини;

— Листя хрону;

— Селера — зелень;

— Петрушка — 1 пучок;

— Чиста вода.

Квашені помідори в банках — найкращий рецепт приготування

1. Щоб приготувати квашені помідори в банках, спочатку томати миємо, сортуємо за ступенем зрілості. Очищаємо корінець хрону. Всю зелень промиваємо під холодною водою, струшуємо воду.Чистимо дві великі головки часнику. Якщо зубчики дуже великі, розрізаємо на 2-4 частини. Корінь хрону ріжемо пластинами.

2. Банку ретельно миємо. На дно кладемо 2-3 листочка чорної смородини, зубчики часнику, 2-3 пластини корінця хрону. Додаємо кріп (зелень і парасольки), селера, кілька гілочок петрушки.Укладаємо на дно банки зелені помідори в 2-3 шари. Можна брати помідори сливки або звичайні круглі помідори — на ваш розсуд.

3. Прокладаємо помідори шаром зелені (як на дні), кидаємо в банку часник, хрін. Наступні шари робимо з бурих помідор.

4. Знову прикриваємо помідори шаром зелені. Місце, що залишилося у банці заповнюємо червоними помідорами. Не ущільнюємо, але намагаємося всі верстви укладати так, щоб між помідорами залишалося зовсім небагато місця. Зверху кладемо гілочки кропу, різну зелень, хрін, часник.

5. Тепер потрібно приготувати соляний розчин. Дуже складно визначити скільки його знадобиться, тому краще робити порціями. Наприклад, по два літри. Наливаємо в каструльку або миску два літри води, злегка підігріваємо. Кидаємо 140 грам звичайної крупної солі (куховарської або кам’яної), розмішуємо до повного розчинення кристалів солі. На дні посуду збереться осад, тому зливаємо розчин дуже акуратно або фільтруємо його через марлю.

6. Заливаємо процідженим розчином помідори до самого верху, щоб вони були повністю покриті. Якщо розчину мало, робимо ще одну порцію (на літр води або на два). Банку з помідорами прикриваємо кришкою (нещільно) і залишаємо в теплі на 5-7 днів. Приблизно через 1-2 дні розсіл почне бродити, помутніє — це означає, що процес квашення пішов.

7. Потрібно витримати квашені помідори в банках в теплі ще 3-5 днів і потім переставити на прохолодний балкон або прибрати в холодильник. Там процес квашення продовжиться. Повністю готові червоні помідори будуть через 12-14 днів. Бурі і зелені будуть кваситися довше, приблизно близько місяця.

Починати пробувати червоні помідори можна днів через 10, вони вже будуть непоганими на смак. Але якщо витримати встановлені два тижні, і дотримуватися технології квашення, то вийде просто смакота!

Квашені помідори в банках на зиму відео

На замітку. Червоні помідори для квашення бажано брати недоспівші, щоб вони були щільними. Якщо квасити помідори-сливки, то їх можна потримати в теплі на 1-2 дні довше, ніж круглі помідори. Зверніть увагу на сіль — для квашення підійде тільки не йодована велика сіль (звичайна кухонна), дрібна сіль. Сіль йодована для квашення не використовується.

На цьому ми будемо прощатися сподіваємося квашені помідори в банках — рецепт приготування на зиму Вам зрозумілий і Ви зможете з легкістю впоратися з цим, а взимку будете із задоволенням відкривати баночку смачних квашених помідорчіків. До нових зустрічей наші шановні читачі, сподіваємося наша стаття була корисна Вам. З вами був ваш улюблений сайт Сільське господарство та садівництво.

Читайте також:

Квашені помідори

Помідори й огірки – справжні смачнючі українські овочі, а в квашеному вигляді вони не просто набувають абсолютно новий, досконалий смак, але і зберігаються довгий час. Особливо приємно взяти з собою трохи квашених томатів на природу, до м’ясних страв, чи до страв, приготованих на вогнищі: печеної картоплі, шашлику, юшки, кулішу.

Всі рецепти заготовки помідорів по-своєму гарні. Я люблю квасити за рецептом, який практично повторює смак помідорів, квашених у дубовій бочці.

Інгредієнти

Продукти на 3-літрову банку:

  • Приблизно 1,5 кг помідорів (якщо великі, то трохи менше);
  • 2 листи хрону;
  • Пів кореня хрону
  • 6 шт. листя смородини чорної;
  • 6 шт. листя вишні;
  • 2 парасольки кропу;
  • По 6 шт. перцю горошком чорного і духмяного;
  • 2 шт. лаврового листа;
  • 5-6 зубців часнику.
  • 3 ст. ложки солі (65-70 г);
  • 1 ст. ложка цукру (за бажанням якщо любите кисло-солодкий смак).
  • Води скільки влізе, це залежить від розміру помідорів.

Як квасити помідори

Для квашення вибирайте тверді помідори не дуже великого розміру. Можна і зеленкуваті або «бурі», тобто не повністю достиглі.

Спочатку добре вимиваємо банки з содою. Пластикові кришки обшпаримо окропом. На дно банок викладаємо половину промитих спецій: лист
я хрону, вишні, смородини, парасольку кропу. Додамо перці горошком, лавровий лист, порізаний часник. Потім щільно вкладаємо миті помідори, зверху банки решту спецій.

Далі у 0,5 л кип’яченої холодної воді (оптимально криничній) розчиняємо сіль і якщо хочете – цукор. Залийте розсолом помідорчики, доливаєте решту воли до верху банки, накрийте кришкою і переставте в холодне місце – підвал або в холодильник. З часом помідори почнуть бродити, тому банку треба ставити у миску чи піддон. Розсіл, що виллється, підливайте в міру необхідності. Пробувати помідори можна не раніше, ніж за 45 днів. І тримати потрібно завжди в холоді, бо перекиснуть і стануть не смачні.