Гречана каша – Як варити гречку – найпростіший рецепт
Корисна, смачна, дієтична, готується елементарно – це все гречана каша. Тут про те, як варити гречку чи як варити гречану кашу швидко, смачно і без будь-яких зусиль. То ж, якщо ви шукаєте рецепт перебрати, обсмажити, похухати на кожну крупинку і ще в тому ж дусі поради як ускладнити приготування цієї крупи – вам явно не сюди.
Для страви: | |
Гречка | 230 г (1 склянка) |
Вода | 625 мл (2,5 склянки) |
Олія | 30 мл (2 стол. ложки або 30 г масла) |
Сіль | 5 г (1/2 чайн. ложки) |
Гречану крупу залити холодною водою 1:2,5 (гречка:вода). За бажанням! – додати сіль, олію або масло, смажену цибулю, змелені в кавомолці 1-2 сушені білі гриби або будь-що, чим багата ваша кухня і з чим, прогнозовано, буде смакувати готова гречана каша. Накрити, довести до кипіння, зменшити вогонь до мінімуму (електричну плиту можна просто вимкнути, а каструлю із гречкою залишити на гарячій конфорці) і тримати ще 10 хв. під кришкою.
Все! Ось і вся праця! Гречка – то така крупа (див. статтю Манка, проділ, пшоно, пластівці – які бувають крупи), яку неможливо не вміти зварити. Її, якщо хочете, можна просто залити водою і просто залишити на ніч – гречка буде готова для споживання (для прихильників сироїдіння, наприклад, – це звичний спосіб, як варити гречку).
Назва | Од. | К-сть | К-сть гр | Ціна | Калорій | Білки | Жири | Вуглев. |
Гречка | г | 230 | 230 | 42.45 | 335 | 12.6 | 3.3 | 68.0 |
Вода | мл | 625 | 625 | 0.2 | 0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 |
Олія | мл | 30 | 30 | 31.25 | 899 | 0.0 | 99.9 | 0.0 |
Сіль | г | 5 | 5 | 4.41 | 0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 |
Вага всього / на порцію | 890 г | 220 г | |
Вартість продуктів всього / на порцію (орієнтовна) | 10.85 грн | 2.71 грн | |
Поживна (харчова) цінність на 100 г: | |||
Калорійність | Білки | Жири | Вуглеводи |
117 ккал (середня) | 3.3 г | 4.2 г | 17.6 г |
Коли краще солити гречку, щоб вона виходила ще краще: 2 секрети
Ця крупа відрізняється користю і легкістю в приготуванні, але не всі знають, як зробити її ще смачніше і навіть коли солити гречку під час варіння. Не всім відомі особливі секрети приготування каші, від якої неможливо відірватися. Про них ми розповімо далі.
Як варити гречку: 2 способи
Зварити гречану кашу, здавалося б, завдання просте і не вимагає особливих навичок. Для отримання смачної каші потрібно знати кілька способів, щоб вибрати найбільш підходящий:
- Варити гречку в каструлі або мультиварці можна засипавши крупу в холодну воду і дочекавшись повного випаровування рідини.
- Каша вийде, якщо засипати крупу в киплячу воду.
В обох випадках відповіддю на питання, як варити гречку на воді, буде дотримання пропорцій – на 1 склянку крупи знадобитися 2 склянки води. При дотриманні цього правила каша вийде ніжною і не дуже розвариться. Якщо ви хочете отримати ніжну кашу, то варто додати ще півсклянки води. Єдиним непорушним правилом є зменшення вогню під каструлею відразу після закипання води.
Щоб отримати смачну кашу потрібно знайти золоту середину в описаних способах і в пропорції. Експериментуйте, щоб отримати найсмачніше блюдо.
Шикарний рецепт риби на Різдво та Новий рік: неможливо встояти
Більше ніколи не будете купувати в магазині: 2 найпростіших і смачних рецепти домашнього майонезу
Як швидко засолити шматочки риби: ідеальний рецепт до Нового року закуски за 1 годину
Гречана каша: коли і скільки солити
Спецію завжди додають в процесі варіння каші. Деякі господині солять гречку на самому початку – під час змішування крупи і води. Цей спосіб підійде, якщо ви заливаєте гречку холодною водою і варите до повної готовності в мультиварці.
Також солити гречку можна відразу після закипання води, але перед додаванням крупи. Тобто, солять закипілу воду і тільки потім засипають крупу. При цьому всі пропорції зберігаються.
Солити гречку в мультиварці і каструлі потрібно, якщо ви будете робити солодку кашу з молоком або сухофруктами. В даному випадку кількість солі зменшується, щоб не було дисонансу зі смаком родзинок або яблук.
Скільки солі додавати при варінні гречки? Обсяг солі зменшу
ється в 1,5-2 рази, якщо ви готуєте солодку кашу або молочний суп. Пізніше в неї додається цукор або згущене молоко.
При приготуванні традиційної каші на склянку крупи і дві склянки води додається 0,5 чайної ложки солі. Цей обсяг можна збільшити до 1-1,5 чайних ложок солі. Цей варіант підійде для любителів солоних страв.
Пропорції солі і гречки
Щоб каша вийшла смачною, м’якою і ароматною потрібно дотримуватися таких усталені пропорції:
- На 100 грам гречки додають 0.25 чайної ложки солі.
- На 200 грам гречки додають 0.5 чайної ложки солі.
- На 300 грам гречки додають 0.75 чайної ложки солі.
- На 400 грам гречки додають 1 чайну ложку солі.
- На 500 грам гречки додають 1.25 чайної ложки солі.
- На 600 грам гречки додають 1.5 чайної ложки солі.
- На 700 грам гречки додають 1.75 чайної ложки солі.
- На 800 грам гречки додають 2 чайних ложки солі.
- На 900 грам гречки додають 2.25 чайної ложки солі.
- На 1 кілограм гречки додають 2.5 чайних ложки солі.
Ви можете змінювати обсяг солі відповідно до смакових уподобань.
У деяких випадках сіль пропонується додавати в кашу після того, як вона готова. В цьому випадку блюдо не вбере в себе сіль і нерівномірно розподілитися. На тарілці буде дуже солона крупа разом з несолоною.
Знаючи, скільки солити гречку при варінні, коли додавати сіль і рецепт приготування можна створити смачне і ніжне блюдо, від якого буде без розуму вся сім’я.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.