Усе про авокадо: чим корисний і як часто його можна їсти
Мабуть, багато хто задумувався над цим питанням. Сьогодні, ми розповімо, чим корисне авокадо, його калорійність та з чим їсти плід.
Авокадо — плодова рослина, яка має форму груші, овалу або кулі, налічуючи близько 400 різновидів і може досягати до 2-х кілограмів. Зовнішній шар покритий жорсткою шкіркою темно-зеленого кольору. Авокадо має м’яку консистенцію, нагадуючи смак вершкового масла й горіхів і був занесений в Книгу рекордів Гіннеса за кількістю поживних речовин.
Як вибрати авокадо
Для того, щоб правильно обрати плід, необхідно дізнатись чи він стиглий. Для цього злегка натисніть пальцем на авокадо, якщо відчувається опір, а вм’ятина вирівнялась — плід можна купувати. Якщо ж вм’ятина залишилась, він може бути перестиглим або взагалі — гнилим. Надто твердий фрукт брати не варто, так як він не матиме жодного смаку. На ньому, не повинно бути жодних плям або тріщин.
Незважаючи на те, що авокадо — корисний і ситний продукт, він має обмеження і протипоказання до вживання. Для того щоб не завдати шкоди своєму організму, перед його введенням в раціон потрібно дізнатися про всі особливості цього плоду.
Корисний склад авокадо
До складу плода входять ненасичені жири, які легко засвоюються і нормалізують роботу обміну речовин. Вони активізують роботу мозку, допомагають очистити кров і покращують стан шкіри і волосся. Фрукт містить велику кількість масла, багатого вітамінами і мінералами. До складу авокадо також входять (з урахуванням необхідної добової норми споживання):
1. Вітамін К. Його кількість в плоді становить 30%.
2. Фолієва кислота — 25%.
3. Вітамін С — 20%.
4. Калій — 15%.
5. Вітаміни B5 та B6 -15%.
6. Вітамін E. У складі плода 10% від добової норми.
Олеїнова кислота (омега-9) запобігає появі холестерину і допомагає прискорити розщеплення вже накопиченого речовини. Крім того, авокадо багате магнієм, марганцем, міддю, залізом, цинком, фосфором, тіаміном, рибофлавіном і вітаміном А. Це запобігає появі проблем, пов’язаних з роботою серцево-судинної системи.
Велика кількість амінокислот, жирних спиртів і фітостеролів наділяють авокадо протизапальну і загоює властивостями. Воно прискорює процес загоєння хронічних хвороб, наприклад, артриту або остеохондрозу. Регулярне вживання плода знижує ризик виникнення раку.
. У авокадо міститься висока кількість клітковини, яка запобігає появі запору і покращує роботу
ШЛУНКОВО-кишкового тракту. Клітковина особливо важлива для людей з надмірною вагою і тим, хто прагне скинути зайві кілограми, тому регулярне вживання авокадо сприяє швидкому схудненню і закріплення отриманого результату.
Фолієва кислота корисна жінкам різного віку, тому що вона знижує ризик виникнення дисплазії тканин матки і допомагає регулювати гормональний фон. Вона корисна для шкіри: розгладжує зморшки, допомагає зменшити пігментацію, зволожує і тонізує клітини епідермісу.
Як багато плодів авокадо можна з’їдати за день
Стиглий фрукт містить 270 ккал, стільки ж знаходиться в 100 г яєць або дієтичного м’яса. Дорослій людині рекомендується вживати 1 авокадо в день, але якщо раціон збалансований, то норму можна скоротити до половинки 1 плоду.
Якщо людина знаходиться на дієті або дотримується правильного харчування, то розраховувати порцію потрібно виходячи з необхідного добового кількості калорій. Фахівці рекомендують заповнювати 5-10% повноцінного раціону і 15% одноманітного харчування корисними плодами, ця норма наситить організм і не перевантажить його зайвими жирами.
Скільки авокадо можна з’їдати в день, варто розраховувати, виходячи з ваги. Людям з надмірною масою тіла рекомендується урізати прийом до 100 г в день, і при цьому краще не заважати продукт з іншими насиченими жирами.
Існують окремі випадки, коли норма розраховується інакше:
1. Під час схуднення. Існують спеціально розроблені дієти, які включають в себе велику кількість споживання м’якоті, в цьому випадку необхідно точно розуміти, наскільки потрібно схуднути і в які терміни.
2. Підвищений холестерин. Хоча цей випадок і є протипоказанням, іноді допускається вживання половинки плода разом з низькокалорійними овочами.
3. Вагітність. Добова норма становить 1-2 часточки плода в чистому вигляді, іноді лікар може рекомендувати збільшити кількість до 1 шт.
З чим корисніше їсти авокадо
Враховуючи те, що м’якоть плоду досить жирна, її краще є в поєднанні з іншими продуктами. Для нормальної роботи організму потрібні білки, жири, вітаміни і глюкоза. Маслянистий плід необхідно поєднувати з хлібцями або хлібом з хлібом, білковою їжею з низьким вмістом жиру і овочами зеленого кольору.
Плід псується після обробки високими температурами, тому подають його тільки в сирому вигляді. Його смак може здатися занадто насиченим, часто для його розведення в страви додають спеції і запашні трави. Ще плід добре поєднується з:
• грейпфрутом;
• лаймом;
• часником;
• висівками;
• горіхами;
• імбиром;
• морепродуктами.
Також авокадо можна з’їсти у вигляді домашнього морозива з бананом і ягодами.
Але необхідно враховувати, що користь може принести тільки стиглий плід. Перед покупкою варто звернути увагу на шкірку фрукта, вона повинна бути без темних плям і надрізів.
Можливі протипоказання
Існує кілька протипоказань, які повністю виключають можливість споживання цього продукту:
• алергія на плід і його компоненти;
• захворювання печінки;
• загострення патологій ШКТ;
• підвищений холестерин;
• вік до 1 року;
• вагітність на пізньому терміні;
• період лактації.
Сезонна алергія теж є застереженням, тому що ослаблений організм може вороже сприйняти продукт багатий вітамінами і відреагувати на нього висипом.
. Люди, схильні до повноти, повинні проконсультуватися з лікарем або тренером перед введенням продукту в щоденний раціон.
Після першого прийому фрукта рекомендується простежити за станом свого здоров’я протягом декількох днів. Поява свербежу, задушливого кашлю, почервоніння шкіри або пухирів свідчить про наявність алергії на компоненти продукту. У цьому випадку необхідно звернутися до лікаря і здати аналізи на алергени.
Коли показане вживання фрукта
М’якоть плоду особливо рекомендується людям з підвищеним артеріальним тиском, а також:
• у період реабілітації після операційного втручання;
• при проблемах з запорами і метеоризмом;
• при захворюваннях суглобів;
• при хронічних шкірних патологіях;
• під час лікування анорексії;
• при токсикозі на ранніх термінах.
Під час літньої спеки авокадо може поповнювати баланс жирів тим, хто страждає перепадами тиску. Він може замінити жирні м’ясні продукти, які захищають жіночий організм від проблем з циклом. У зимовий час продукт може заповнити витрата калорій і наситити організм всіма необхідними вітамінами і мінералами.
Під час загострення атеросклерозу, коли пацієнту заборонено вживати м’ясні жири, авокадо вводять в раціон для підтримки роботи серця і очищення судин.
Ось і все на сьогодні про авокадо.
Вживаайте правильно цей фрукт і будьте здорові!
Авокадо: користь для здоров’я і правила вибору
Авокадо дуже корисне для здоров’я, а все через високий вміст поживних речовин. Дієтологи рекомендують цей продукт людям із захворюваннями серцево-судинної системи, шлунково-кишкового тракту, а також для загального поліпшення стану організму
Авокадо має м’яку вершкову консистенцію, що дозволяє включати його до складу різних страв: смузі, салатів і сендвічів. Причому готувати зелений плід довго не потрібно, тож це ідеальний фрукт для ледачих.
Авокадо: користь і шкода для здоров’я
Деокупація півдня країни – як українські військові відвойовують території
Заборона на пересування країною для військовозобов’язаних – всі деталі
Ракетні удари по мирних українськиих містах – липень 2022
Ядерний тероризм Росії
Авокадо є відмінним джерелом вітамінів С, Е, К і В-6, а також рибофлавіну, ніацину, фолату, пантотенової кислоти, магнію і калію. Ці зелені плоди також містять лютеїн, бета-каротин і омега-3 жирні кислоти.
Одна порція (одна п’ята частина авокадо, приблизно 40 г) включає:
- 64 ккал
- майже 6 г жиру
- 3,4 г вуглеводів
- менше 1 г цукру
- майже 3 г клітковини
Авокадо корисні для серця і зору, попереджають остеопороз, знижують ризик онкологічних захворювань і депресії. Ці зелені фрукти – ефективний антиоксидант, який захищає наші клітини від старіння. Плоди також містять корисні жири, дарують тривале почуття ситості і прискорюють обмін речовин.
Дивіться відео, чим корисне авокадо:
Незважаючи на користь авокадо, людям похилого віку, які страждають на різні хвороби, варто порадитися з лікарем перед тим, як вводити ці фрукти до свого раціону. Особливо це стосується тих, хто приймають антикоагулянти – ліки для розрідження крові. Справа в тому, що авокадо багаті на вітамін К, який може зменшити ефективність цих ліків, тому що підвищує згортання крові.
Крім цього, авокадо протипоказані тим, у кого алергія на латекс, а також індивідуальна непереносимість фрукта.
Як вибрати авокадо
Смачний, зрілий авокадо має рівномірний колір і середню м’якість: при натисканні на шкірку палець повинен легко залишати вм’ятину, але не потопати в плоді. Ідеальний авокадо настільки м’який і маслянистий всередині, що його можна легко намазати на хліб.
А ось недозрілий авокадо стане суцільним розчаруванням для тих, хто пробує його вперше. Його м’якоть світло-зелена, тверда і гірка. Інша крайність – перезрілий плід, що почав підгнивати. Ознаками такого авокадо можуть служити його надмірна м’якість, темні цятки і плями на шкірці.
Якщо ви помилково купили недозрілі плоди, то цілком можете довести їх до кондиції самостійно. Просто загорніть кожен авокадо у папір і покладіть в сухе темне місце при кімнатній температурі. Через три-шість днів, залежно від початкової стадії стиглості, плоди будуть готові до вживання. Прискорити процес дозрівання можна, якщо помістити авокадо в один пакет з бананом.
Авокадо: як їсти
М’які авокадо відмінно підходять для приготування соусу гуакамоле або дипів, а щільніші фрукти хороші у салатах або бутербродах. З точки зору збереження корисних речовин – авокадо потрібно їсти сирими і без додавання соусів і приправ (наприклад, майонезу). Плоди відмінно поєднуються зі свіжими овочами, морепродуктами, м’якими сирами.
Швидкі поради:
- Вранці намащуйте авокадо на тости замість масла.
- Використовуйте авокадо замість майонезу в курячому або яєчному салаті, або як намазки на бутерброд.
- М’яка кремова текстура авокадо і його м’який смак роблять його ідеальним прикормом для дітей.
Авокадо: калорійність і скільки можна на день
Слід пам’ятати, що на 100 г авокадо (а це половина м’якоті одного фрукта) припадає близько 120-160 ккал. І хоча до складу фрукта входять дуже корисні для шкіри незамінні жирні
кислоти -омега-3, омега-6, а також омега-9, зловживати авокадо не слід. Адже в 100 г продукту близько 15 г жирів, що становить практично половину добової норми рослинних жирів.
Експерти в області здорового харчування переконані, що на день можна з’їдати не більше, ніж половинку авокадо.
Авокадо: що робити з кісточкою
Порошок з кісточки авокадо додають до смузі, коктейлів, мюслів, салатів і йогурту, оскільки вважається, що він багатий на антиоксиданти. Крім цього, кісточку авокадо використовують для приготування домашньої косметики: скрабів, масок для обличчя, ополіскувачів для волосся і підсушуючих засобів проти запалень на шкірі.
Для початку кісточку авокадо потрібно підсушити в духовці протягом декількох годин для видалення вологи; потім зняти зовнішню оболонку. Після цього потрібно подрібнити внутрішню частину за допомогою терки або блендера.
Але будьте обережні: існує думка, що кісточка містить фунгіцидний токсин, який може стати причиною алергії і харчових розладів.