Корисні поради

Де виготовляється пиво Львівське

Про Львівське

«Львівське Світле» – легке світле пиво з чистим смаком та ароматом збродженого солодового напою з приємною хмельовою гіркотою. «Львівське» – смак, що обраний мільйонами!

«Львівське 1715 » – світле пиво, один із найбільших пивних брендів України, що об’єднує українців від минулого до сьогодення, не втрачаючи своєї актуальності. Бренд, що впродовж довгого часу підтримує музику, кіно та футбол, і є, зокрема, спонсором Національної збірної України з футболу. Це пиво з чистим солодовим смаком з 1715 року.

«Львівське 1715 Безалкогольне №0» – перше безалкогольне пиво у лінійці бренду «Львівське». Світле пиво, що має освіжаючий смак із легкою хмельовою гіркотою. Ідеально підходить для того, щоб освіжитися разом з друзями і відчути смак справжнього пива, але у безалкогольній варіації!

«Львівське М’яке» – це насичена м’яка рідина приємного відтінку з чистим хмельовим та квітковим ароматом. Світле пиво, що виготовляється за технологією холодної фільтрації та має особливий м’який смак!

«Лев Біле Пшеничне» – світле пшеничне пиво, яке має м’який смак із легкою хмельовою гіркотою, що гармонійно доповнено солодкуватими нотками прянощів в поєднанні з фруктово-квітковим післясмаком. «Лев Біле Пшеничне» – вишуканий смак від Львівське!

«Лев Темне» – темне пиво, яке завдяки технології обсмажування світлих сортів солоду відрізняється легким карамельним смаком в поєднанні з приємною хмельовою гіркотою з легким солодкуватим присмаком. «Лев Темне» – вишуканий смак від Львівське!

«Львівське Різдвяне» – це темне пиво з карамельно-пряним ароматом і ноткою різдвяних спецій, яке вариться до зимових свят. За легендою, Львівські пивовари здавна пригощали ним дорогих гостей та численних колядників, які приходили побажати їм щасливого Різдва. Тепер це особливе пиво може скуштувати кожен бажаючий, але тільки в зимовий період.

«Robert Doms Бельгійський» – світле пиво з м’яким солодовим смаком, що вирізняється солодкуватим пшеничним відтінком та легким пряно-фруктовим присмаком. Зварене за рецептурою із використанням унікального солоду Бельгійського.

Якщо ви попросите львів’янина познайомити вас із місцевим пивом і кухнею, він обов’язково розповість вам про пивоварню, збудовану 1715 року, яка функціонує і сьогодні. Вона є старішою за знаменитий «Guiness». За сприяння «Львівське» у 2005 році був відкритий перший в Україні Музей пивоваріння, а тепер — сучасний музейно-культурний комплекс пивної історії «Львіварня».

Торговельна марка «Львівське» успадкувала найдавніше українське пиво, яке почали варити монахи ще 1715 року. Сьогодні «Львівське» стало частиною культури та історії нашої землі, символом епох і гордістю країни. З ним пов’язані численні львівські приказки: «Хто Львівське пиво п’є — сто літ жиє» або «Львівське пиво — то є кляса». Львівське пиво змінювало обличчя міста, у якому відкривалися численні ресторани та кнайпи, які радо частують відвідувачів і сьогодні.

Перше пиво

всіх часів

Згадки про пиво з’явилися приблизно шість тисяч років тому, коли людина лише почала випікати хліб і пити молоко. Шумери будували канали для зрошення ґрунту й вирощували на ньому злаки, першими опанували технологію виготовлення пива з жита. Зерно шумери мололи в кам’яних жорнах, заливали водою й додавали запашні трави.

Пізніше мешканці Вавилону здогадалися пророщувати ячмінь. Так на світ з’явився солод, необхідний для створення пивного сусла. Пиво було настільки популярне у Вавилонській цивілізації, що великий цар Хамурапі видав державний Пивний кодекс.

Закон про

чистоту пива

У середньовічній Німеччині пиво пережило своє друге народження. Спочатку німці варили не надто смачне пиво, адже клали в нього все, що було на похваті: дубову кору, ясеневе листя, навіть жовч биків.

Нарешті правильні інгредієнти були знайдені. Почалося все з так званої «хмільної революції», що відбулася приблизно 800 року за Карла Великого. Виробництво пива стало головною статтею експорту. Тому в 1516 році в Баварії приймають перший європейський закон про пиво — «Райнхайтсгебот», що перекладається як «заповідь про чистоту». Закон встановлював, що пиво можна варити тільки з води, ячменю та хмелю.

Перше

українське пиво

1715 року монахи-єзуїти отримали дозвіл на будівництво в передмісті Львова пивоварню. Відтоді варять тут пиво «своє і добре» Львівське. У радянські часи пивоварня мала назву «Колос» і була потужним виробником пива в Україні та об’єднувала п’ять пивоварень Західної України.

1999 року Львівська пивоварня розпочала співпрацю зі стратегічним інвестором Baltic Beverages Holding, який пізніше став належати компанії Carlsberg. Від того часу якість продукції була налаштована під світові стандарти. Сьогодні це сучасна компанія з новітніми технологіями виробництва, одне із найбільших підприємств пивного ринку України та безперечний лідер у Західному регіоні.

2005 року, підтримуючи давні європейські та автентичні українські традиції, «Львівська пивоварня» заснувала на своїй території перший Музей пивоваріння. Львівські пивовари створили неповторний світ бурштинового хмільного напою з ексклюзивною колекцією експонатів.

Надмірне споживання алкоголю шкідливе для вашого здоров’я

Львівське пиво: візитна картка галицької столиці

Пиво – невід’ємний символ Львова, так само як кава, шоколад та леви. Ось уже майже 700 років цей напій виготовляється у Львові. Дізнаємося, як пиво з’явилося у Львові та який шлях пройшло від новинки до традиційного напою міста.

Всесвітня історія

У світі пивна культура була відома ще за часів стародавнього Єгипту та Вавилону. На бенкетах фараони та вельможі воліли саме до таких напоїв. Вавилонський цар Хаммурапі у Кодексі законів регламентував виробництво та вживання алкоголю. Вже тоді намагалися урізноманітнити смак пива, створити нові «сорти», додаючи до нього прянощі, дубову кору, листя дерев, мед. Поступово пиво поширилося у Персії, Індії, слов’янських країнах.

Пивний бургомістр та монахи-пивовари

Про точну дату початку історії пивоваріння у Львові досі сперечаються. Найбільш ранньою вважається 1348 рік. Цього року міщанин Ганко Клеппер купив пивоварню та ферму поряд. Окрім пива, сім’я Клеппера займалася розведенням риби у ставках, мала кілька виноградників. Завдяки впливу та чималому стану сім’ї, у 15 столітті один із Клепперів навіть став бургомістром Львова.

У середньовіччі були популярні виробництва-цехи. В них об’єднувалися майстри одного напряму і працювали разом. Цех львівських броварів з’явився у 1425 році. Це стало відправною точкою стрімкого розвитку пивоваріння у Львові. Напій з перебродившего зерна ставав дедалі популярнішим у місті, з’являлися нові броварні і кожна мала свій секрет приготування кращого хмільного напою.

Варто зазначити, що на той час зварити пиво було досить непростою справою. Через відсутність спеціального обладнання, можливість варити пиво з’являлася наприкінці зими, на початку весни. Щоб зварити пиво, потрібно було зробити солод, отримати пивне сусло (водний розчин, який утворюється внаслідок бродіння злаків або фруктів), збродити його за допомогою пивних дріжджів, профільтрувати та розлити. Пивоваріння можна було вважати певним видом дипломатії, адже зварити з кимось пиво, означало те саме, що за давніх часів розділити з кимось трапезу – «порозумитися».

1715

Цю дату можна побачити на пляшках однієї відомої сучасної марки пива – Львівське. І не дивно, адже цього року у Клепарові відкрилася Львівська пивоварня, яка існує досі.

Станіслав Потоцький видав дозвіл ченцям-єзуїтам на будівництво пивоварні у передмісті Львова. Стандарти нового виробництва були високими – ченці використовували найкращу артезіанську воду, якісний солод та хміль. Як відомо, хороший продукт люблять, тому слава про львівське пиво дуже швидко рознеслася Європою.

Місцеві сорти, такі як Bawar, Porter Imperial, Exportowe були відомі далеко за кордоном Львова. Вже в середині ХІХ ст. Львівська пивоварня увійшла до трійки найкращих пивоварень Австро-Угорської імперії та стала найбільшим підприємством броварської галузі в регіоні. Неймовірно, але факт – львівське пиво свого часу експортували навіть до Німеччини, адже там, як ніде розуміються на гарному пиві. Львівський напій був дуже якісним, смачним і не втрачав смаку після 2 тижнів транспортування.

Що до пива?

Європейські підприємці відмітили високу популярність львівського пива. З другої половини 19 століття у місто починають приїжджати пивовари з Чехії, Австрії та Німеччини, щоб відкривати свої високотехнологічні підприємства.

Попит на гарне пиво збільшувався, кількість пивоварень зростала безупинно, за містом все м
іцніше закріплювалася слава пивної столиці Галичини. Щоб урізноманітнити меню, виділятися на тлі конкурентів та залучити більше гостей, власники броварень починають пропонувати різні закуски до пива. Поступово деякі пивні перетворюються на повноцінні ресторани.

Пивна Ґрунда, наприклад, славилася найсмачнішими смаженими курчатами. Популярною закускою серед гостей стали «шницлики» – невеликі бутерброди із солоним сиром, сардинами, копченим м’ясом та іншими начинками.

Продовження середньовічного бізнесу

А що ж із Львівським пивом, яке варили єзуїти? У 19 столітті їх орден втратив будь-які привілеї та право володіння пивоварнями. «Бізнес» перейшов до відомого підприємця, мецената та громадського діяча Роберта Домса. Завдяки ньому пивоварня перетворилася на завод і набула ще більшої популярності. На честь власника було названо кілька сортів пива, а також ресторан неподалік виробництва.

1912 року завод перебуває під опікою Львівського акціонерного товариства пивоварів. Його розширюють, будують солодовий завод, варильний та фільтраційний цехи, ливарну майстерню та бондарню.

За радянських часів завод, як і решта виробництв, перейшли під контроль держави. Але й у таких умовах завод не постраждав – львівське пиво вважалося найкращим у Союзі. Найбільше тоді любили «Львівське» та «Жигулівське».

Після розпаду Союзу броварня увійшла до складу Carlsberg Group, де знаходиться і зараз.

Львіварня

Львіварня – унікальний львівський музей, який розповідає історію пива. Дизайн музею виконаний дуже сучасно. Будівля поєднує в собі культурний простір, музейні експонати, ресторан для дегустацій. Музей відкрили до 290-річчя Львівської броварні та відтоді він став невід’ємною частиною візиту до Львова.

Історія пива йде поруч із історією самого міста. Напій та процес його виготовлення протягом століть удосконалювався, доповнювався його смак, збільшувалася різноманітність його сортів. З 14 століття і досі він є одним із найпопулярніших напоїв у Львові та залишиться таким ще багато років.

Не забудьте підписатися на Мій Львів в Телеграм , щоб не пропустити нові пости!

Де виготовляється пиво Львівське

Львівська пивоварня була заснована монахами у 1715 році на прохання графа Станіслава Потоцького. І з того часу підприємство є символом Львова, а пивоварню називають обличчям міста, яке гідно представляло Львів на всіх етапах його розвитку.

Вже в середині 19 століття пивоварня увійшла до трійки кращих броварень Австро-Угорської імперії і стала найбільшим підприємством пивоварної галузі в регіоні. У радянський час підприємство перетворилося у Львівське державне підприємство харчової промисловості «Колос», яке об’єднувало 5 пивоварень Західної України. У 1993 році підприємство було приватизовано, після чого пивоварня стала Відкритим акціонерним товариством «Акціонерна фірма «Колос».

За більш ніж 300 років свого існування «Львівське» стало частиною культури та історії всієї України, живим символом епох та справжньою гордістю країни. Дивовижно, адже за кілька століть свого існування перше українське пиво змінювало форму, але якість – справжнього, рідного, легендарного напою і досі залишається незмінною.