Вікторія-ягода. Як отримати хороший урожай
Ягода вікторія – це один з перших сортів садової земляники, який отримав свою назву на честь англійської королеви. Плоди рослини дуже смачні і мають незвичайний аромат.
Посадка вікторії проводиться на рівній ділянці, яка повинна мати невеликий ухил у західному напрямку. Гряда повинна знаходитися в максимально захищеному від вітру місці, щоб потоки повітря не здували в зимовий час сніг з ділянки, інакше рослина може просто-напросто загинути. Для обробки ягід найкраще підійдуть супесчані багаті гумусом ґрунту.
Висаджувати рослину слід навесні або в осінній час. Для весняної посадки слід вже з осені підготувати ділянку. А при бажанні посадити вікторію восени землю готують у червні. Робота на низці вимагає закладення добрива. Щоб рослина в майбутньому добре розвивалася, необхідно на один метр квадратний вносити двадцять грам хлористого калію, 25 г суперфосфату, 6 кілограм перегну і 20 г селітри аміачної. Щоб надалі було легше доглядати за рослинами, їх необхідно висаджувати на невеликих гребенях рівними рядами, висота яких повинна становити 10 см. Посадки виробляють на відстані 50-60 сантиметрів один від одного, а проміжок між паростками повинен становити тридцять сантиметрів.
Вікторія – ягода, розмноження якої виконується за допомогою вусів, що з ‘являються в середині літа. Відростки містять вузли, з яких з ‘являються коріння і листя земляники. Найбільш якісними для розмноження вважаються розетки, які розташовані біля материнського куща. Найкраще підійдуть вуса, які беруть від дворічних рослин. Коли на розетці з ‘явиться 4 листки, її слід відокремити від загальної рослини і посадити на гряду. Щоб вуса краще прижилися, їх потрібно викопати разом з грудкою ґрунту і негайно перенести в заздалегідь підготовлені ямки (лунки).
Вікторія – ягода, що висуває особливі вимоги до поливу. Якщо проводити регулярні агротехнічні роботи зі збереження вологи, виконувати своєчасне розпушування ґрунту, мульчувати рослину, вкривати її снігом взимку, виробляти якісну прополку, то земляника зростатиме і без додаткового зволоження. Однак полив (до 10 разів за сезон) дозволить отримати більшу кількість вітамінної продукції.
Щоб вікторія-ягода не заражалася сірчаною гниллю, ґрунт на гряді необхідно після закінчення періоду цвітіння замульчувати деревною стружкою, сухим мхом або соломою. Повторне поверхневе покриття виконують торфом або відходами зерна. Товщина шару мульчі повинна бути не менше 5-10 см. При роботах потрібно простежити, щоб не були засипані листя рослини. Після збору врожаю навколо ягідних кущиків виконують розпушування ґрунту. Якщо оголилися корені, то ягоду потрібно занурювати. Отримання з грядки хорошого врожаю можливе тільки при регулярному проштовхуванні.
Вікторію слід своєчасно обробляти проти шкідників і хвороб. За тиждень до початку цвітіння проводять обробку проти довгоносиків, для цього використовують засіб “Інта-вір” або інші препарати проти комах. Перед самим цвітінням для профілактики сірої гнили виробляють обприскування розчином йоду (на десять літрів – 10 мл) або триходерміном. Якщо літо дощове, то обробку рекомендується повторити.
Вікторія – ягода, що володіє цінними властивостями і має безліч поживних речовин. Вона містить фруктовий цукор, мінеральні, пектинові речовини, вітамін С і органічні кислоти. Плоди вікторії слід вживати при відхиленнях у роботі нирок, цукровому діабеті, недугах печінки та інших захворюваннях. Ягоди вікторії підвищують витривалість, працездатність і сприяють очищенню крові.
Описание ягод Виктория
В России викторией принято называть всю садовую клубнику. Для обычных людей нет никакой разницы, что перед ними – настоящая Виктория или ее родственница другого вида. Куда важнее для простого потребителя размер, сочность и аромат плода. Однако опытный садовод может с уверенностью сказать, где Виктория, а где другой сорт клубники.
Ягода сорта Виктория выращивается садоводами уже около 200 лет. Считается, что культура была выведена в Англии, и названа в честь царствовавшей в те времена королевы Виктории. В России этот сорт клубники появился, благодаря Петру I. Изначально сорт именовался «Британской Королевой».
Описание сорта
Люди, мало сведущие в селекции, легко могут спутать обычную клубнику с Викторией – выглядят они примерно одинаково. Но при детальном разборе разницу все же можно заметить.
Различия между ягодами есть как во внешнем виде, так и во вку
совых качествах. В целом можно сказать, что Виктория внешне схожа с обычной клубникой, но по вкусу напоминает землянику. Сорт Виктория получился в результате скрещивания садовой и лесной земляники.
На заметку!
Плоды полученной культуры отличаются большим размером, а также заметно выраженным ароматом.
Внешний вид
Кусты клубники Виктории имеют некоторые отличительные особенности:
- большой размер розеток;
- крупная мощная листовая пластина;
- цвет листьев – темно-зеленый, форма – тройная;
- мочковатая корневая система уходит под землю на 15-20 см;
- побеги, на которых образуется по несколько дочерних розеток, имеют способность укореняться;
- обилие белых цветочков появляется в конце мая-начале июня.
Начало созревания ягод приходится на второй летний месяц – июль.
Урожайность и характеристики плодов
Объем плодоношения Виктории зависит от места ее посадки, климатических условий, интенсивности ухода и возраста. Самый большой урожай приносят розетки, которым 2-3 года. На кустах 4 и 5 года жизни количество ягод заметно сокращается – грядки нужно обновить.
Описывая сорт, можно отметить также:
- плоды крупные и мясистые;
- средний вес одной ягоды составляет 25-30 г, некоторые экземпляры достигают 50 г;
- поверхность плода ярко-красная, в разрезе – нежно-розовая;
- вкус Виктории сладкий и насыщенный, присутствует легкая кислинка;
- сахар присутствует, его объем не превышает 9%.
Плоды Виктории востребованы в пищевой промышленности и в домашней кулинарии. Такая популярность объясняется высокими показателями вкусовых качеств продукта.
Положительные качества
Клубника Виктория весьма неприхотлива в уходе. К тому же, она дает большой и ароматный урожай. Ремонтантный сорт может плодоносить несколько раз за сезон – вплоть до наступления холодов.
Размножать Викторию не так уж и сложно.
На одном кусте могут появиться цветки обоих полов – мужского и женского. Этот фактор повышает шансы растения на опыление, потому урожайность у кустов обильная.
Недостатки сорта
К негативным моментам можно отнести:
- быструю порчу ягод Виктории, их плохую транспортабельность;
- относительную морозоустойчивость – при малоснежной и холодной зиме куст может погибнуть;
- снижение плодоношения при неудачно выбранном месте для посадки – в тени и на сквозном ветре ягод на кусте может не быть вовсе.
Польза
Полезные свойства Виктории – это, прежде всего, восстановление организма.
Лечебные свойства
Ягоду рекомендуют употреблять при патологиях:
- сердечно-сосудистой системы;
- болезнях желудочно-кишечного тракта;
- нарушении водно-солевого баланса;
- дисфункции пищеварительной системы.
Помимо перечисленного, клубника укрепляет костную ткань, предотвращает появление холестериновых бляшек в кровотоке. Регулярное употребление сушеных и измельченных ягод сводит риск развития онкологии к минимуму.
Красные плоды помогают улучшить память. Потому ягоды настоятельно рекомендуют употреблять людям престарелого возраста – которые страдают частичной либо полной потерей памяти.
Английский сорт культуры отлично борется с воспалительными процессами. Согласно проведенным научным опытам, было доказано: у людей, съедавших в период простуды больше 15 ягод Виктории за день, здоровье восстанавливалось в 3 раза быстрее.
Среди полезных веществ и микроэлементов, входящих в состав ягод, можно найти витамины А, С. Они отвечают за работу зрительного органа. Достаточное количество веществ способно предотвратить такие опасные болезни глаз, как глаукома, куриная слепота, преждевременное старение сетчатки, катаракта.
Лечебным свойствам Виктории можно посвятить много страниц. Одно можно сказать точно – ягода весьма полезна для здоровья, особенно граждан престарелого возраста.
Виктория для красоты
В плодах содержится особое вещество – антоциан. Растительные антиоксиданты легко справляются с лишними килограммами. В домашних условиях можно использовать рецепты, в которых клубника является основой. Проблемный вес уйдет быстро и навсегда.
В ягодах клубничной культуры содержится эллаговая кислота. Это вещество является естественным антиоксидантом. Оно способно защищать клетки кожи от повреждений. При регулярном употреблении ягод мелкие морщины на лице разглаживаются, глубокие – становятся менее заметными.
Клетчатки в клубнике достаточно. Зато калорий содержится очень мало. Судя по многочисленным отзывам, найденным в интернете, все это обеспечивает бесперебойную работу кишечника, исключается возникновение запоров.
Вред
Все хорошо в меру.
И даже такая вроде бы безобидная ягода, как Виктория, может нанести вред здоровью человека.
Обычно, клубника хорошо переносится организмом, но некоторые противопоказания к употреблению все-таки есть.
Ягоды не стоит употреблять маленьким детям и кормящим матерям – есть большой риск проявления у грудничка аллергии на красный плод
Взрослым людям, которые склонны к пищевой аллергии, употребление клубники Виктории также может быть противопоказано. В составе лакомства содержится белок, способный вызывать негативные реакции. Особенно подвержены те граждане, которые сильно реагируют на березовую пыльцу и яблоки. Клиническая картина проявляется появлением сыпи, усилением зуда, возникновением насморка, кашля и чихания.
Клубника обладает мочегонным эффектом. Поэтому ее так упорно рекомендуют употреблять гипертоникам. Ведь, как известно, мочегонные средства снижают давление в сосудах. И все же необходимо осторожничать тем людям, которые страдают почечной недостаточностью. Кроме того, от ягод следует отказаться в том случае, если человек принимает курс таблеток Энаприл – в сочетании с клубникой этот препарат способен вызвать затруднения в работе почек.
Отзывы
Катерина, Москва
Ягода Виктория – клубника моего детства. Это старый сорт, который до сих пор растет в нашем саду. Это моя любимая ягода: вкусная, красивая, урожайная. Едим ее в свежем виде, варенье не варим. Особенно любим со сметаной или со сливками.
Андрей, Нижний Новгород
Виктория растет у меня давно, нарушать не собираюсь, поскольку устраивает во всем. В первый год после посадки урожай скудный, на второй и особенно на третий – очень хороший урожай, на четвертый – он падает и ягода мельчает. В начале сезона ягода крупная, но кисловатая, а в конце становится все мельче, но очень сладкая.
Алевтина, Коломна
Это садовое растение радует меня каждый год. Ягода крупная, душистая, очень вкусная, нежная. Ее очень легко размножается. Отличная клубника, каждый год просто объедаемся ею всей семьей и запасаемся витаминами. Есть и недостатки – плохо транспортируется и хранится.
Советы
Совет 1
Употреблять Викторию нужно в меру. Ягода сильный аллерген, если ее есть в бльшом количестве может ухудшить процесс пищеварения.
Совет 2
Детям до 7 лет, лучше не давать первые ягоды. Рекомендуется кормит их плодами позднего урожая.
Частые вопросы
Почему любую садовую землянику называют Викторией?
Когда эту культуру завезли в Россию, Виктория стала самым популярным сортом.
Как отличить натуральные ягоды от обработанных химическими препаратами?
Отличить можно по цвету внутри ягоды – если на срезе они бледные, значит, обработанные. Также натуральные ягоды имеют выраженный аромат в отличие от обработанных.
Чому вікторія має ягоди і як боротися з цим?
«Вікторія» належить до підвиду земляники садової. Вона містить безліч мінералів і вітамінів, які, в свою чергу, позитивно впливають на травлення і здоров’я людини. Також вона надає ефект омолодження і бореться зі шкідливими вірусами і бактеріями в організмі. «Вікторія» – досить примхлива рослина. Часто трапляється так, що ягоди сохнуть. Чому це відбувається, і як з цим боротися, розповість ця стаття.
Зміст матеріалу
- Умови вирощування
- Місце для висадки саджанців варто вибирати сонячне і непровітрюване. Території, де панують тінь і холодний вітер, – не місце для даної культури. Не варто забувати і про «ласощі». Полуниця дуже любить фосфор і калій. Якщо ви правильно доглядаєте за рослинами, їм не шкодять шкідники і хвороби, але вони все одно не приносять плодів, то можливо, їм просто не вистачає вітамінів. Зола є безпечним калійним добривом, а фосфатне борошно – фосфорним.
- Полуниця дуже любить воду, в сухій землі ягоди не наберуть колір. Це пряма причина в’ядання куща. Поливати ягоду варто вранці і ввечері, поки сонце не таке спекотне. Вода повинна надходити виключно під корінь, а не на листя. В іншому випадку мокрий куст отримає опромінення або просто згорить під яскравим сонцем, адже вода притягує його.
- Грибки і хвороби
- Грибок
- Сіра гниль
- Плямистість
- Фітофтороз
- Болісна роса
- Шкідники
- Ведмедик
- Ягідний кліщ
- Нематода
Умови вирощування
Помірне тепло, волога, світло і харчування – те, що потрібно стиглою і запашною «Вікторії». Якщо ви хочете під час плодоношення виявити червоні, а не зелені ягоди на кущу, то вам варто забезпечити всі перераховані умови. Пересадку бажано робити один раз на 3-5 років. При висадці важливо забезпечити відстань між кущами 20-25 сантиметрів (краще зробити це в шаховому порядку).
Місце для висадки саджанців варто вибирати сонячне і непровітрюване. Території, де панують тінь і холодний вітер, – не місце для даної культури. Не варто забувати і про «ласощі». Полуниця дуже любить фосфор і калій. Якщо ви правильно доглядаєте за рослинами, їм не шкодять шкідники і хвороби, але вони все одно не приносять плодів, то можливо, їм просто не вистачає вітамінів. Зола є безпечним калійним добривом, а фосфатне борошно – фосфорним.
Полуниця дуже любить воду, в сухій землі ягоди не наберуть колір. Це пряма причина в’ядання куща. Поливати ягоду варто вранці і ввечері, поки сонце не таке спекотне. Вода повинна надходити виключно під корінь, а не на листя. В іншому випадку мокрий куст отримає опромінення або просто згорить під яскравим сонцем, адже вода притягує його.
Також може початися гниття плодів і поява грибкових хвороб. Після цього доведеться видалити куст (бажано спалити його), щоб запобігти зараженню інших саджанців. Ґрунт потрібно буде продезінфікувати. У цей же рік на даному місці саджати що-небудь не рекомендується.
Якщо ви помітили, що при правильному відході яроку все одно виглядає сухою, причиною можуть бути хвороби або шкідники. Розглянемо можливі варіанти.
Грибки і хвороби
Грибок
Засохле листя з червонуватим або коричневатим відтінком є першою ознакою грибкового захворювання. Воно вважається найнебезпечнішим. При виявленні такої недуги варто якомога швидше видалити і спалити куст, поки грибок не перебрався на інші саджанці.
Сіра гниль
Вона являє собою бурі плями. Плід стає м’яким і втрачає смак. Загнила ягода не падає, а продовжує висіти, витягуючи всі соки з куща. Рослина починає засихати, а плід покриватися сірим гарматом. Хвороба невиліковна і може поширитися на будь-яку іншу рослину, тому від куща слід швидше позбутися. Ґрунт потрібно обробити бордоською рідиною або слабким розчином марганцівки.
Плямистість
Вона буває бурая і біла. При першому варіанті на аркуші з’являються круглі точки з білою серединкою. З часом вони збільшуються в розмірі і утворюють дірки. Другий варіант проявляється у вигляді чорних і бурих точок, які покривають аркуш повністю.
Фітофтороз
Це наслідок плямистості. У цьому випадку листя починають відпадати. Плоди загнивають і твердіють. Такий куст варто видалити, а землю поруч з ним – обробити.
Болісна роса
Таке захворювання починає заражати лис
тя, а потім – стеблі, вуса і самі ягоди. У період плодоношення при такій хворобі плоди будуть корявими і несмачними.
Шкідники
Ведмедик
Цей жахливий шкідник має можливість зимувати на глибині 30 см. Навесні ж він може вибратися і зіпсувати весь урожай. Єдиний спосіб позбутися його – зробити приманку. На глибині 10-15 см потрібно зарити банку з водою. Як тільки ви виявите що шкідник попався, позбудьтеся його.
Ягідний кліщ
Через ці маленькі напівпрозорі жучки куст погано росте, а ягода не набирає колір. Комаха харчується соком рослини, від чого листя починає жовтіти і скручуватися. У лікуванні допоможе розчин «Карбофосу».
Нематода
Це тонкі та прозорі черви циліндричної форми. Вони теж люблять ягідний сік, з чого випливає, що куст жовтіє, а листя скручується. Щоб запобігти появі черв’яків між рядами насипається вапно.
Про те, чому сохнуть кущі полуниці, дивіться в наступному відео.